Lege nr. 247/2005 din 19/07/2005
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 653 din 22/07/2005
privind reforma in domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente*)
SUMARUL
Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietăţii
şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente
TITLUL I Modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor
imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989,
republicată
TITLUL II Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind
retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din
Romania, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 501/2002
TITLUL III Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind
restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor
aparţinand minorităţilor naţionale din Romania, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 66/2004
TITLUL IV Modificarea şi completarea Legii nr. 18/1991, cu modificările şi completările
ulterioare
TITLUL V Modificarea şi completarea Legii nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea
Legii fondului funciar nr. 18/1991
TITLUL VI Modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de
proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit
prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997
TITLUL VII Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod
abuziv
TITLUL VIII Modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
TITLUL IX Modificarea Codului penal
TITLUL X Circulaţia juridică a terenurilor
TITLUL XI Renta viageră agricolă
TITLUL XII Modificarea şi completarea Legii nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii
imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare
TITLUL XIII Accelerarea judecăţilor in materia restituirii proprietăţilor funciare
TITLUL XIV Dispoziţii tranzitorii
TITLUL XV Modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al
Magistraturii
TITLUL XVI Modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
TITLUL XVII Modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul magistraţilor
LEGE
privind reforma in domeniile proprietăţii şi justiţiei,
precum şi unele măsuri adiacente
Parlamentul Romaniei adoptă prezenta lege.
TITLUL I
Modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul
juridic al unor imobile preluate in mod abuziv
in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989
Art. I. – Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 4 aprilie 2005, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
“Art. 1. – (1) Imobilele preluate in mod abuziv de stat, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum şi cele preluate de stat in baza Legii nr. 139/1940 asupra rechiziţiilor şi nerestituite, se restituie, in natură, in condiţiile prezentei legi.
(2) In cazurile in care restituirea in natură nu este posibilă se vor stabili măsuri reparatorii prin echivalent. Măsurile reparatorii prin echivalent vor consta in compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de către entitatea investită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării, cu acordul persoanei indreptăţite, sau despăgubiri acordate in condiţiile prevederilor speciale privind regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.”
2. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
“(21) Măsurile reparatorii prin echivalent constand in compensare cu alte bunuri sau servicii, se acordă prin decizia sau, după caz, dispoziţia motivată a entităţii investite potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării. Măsurile reparatorii in echivalent constand in despăgubiri acordate in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, se propun a fi acordate prin decizia sau, după caz, dispoziţia motivată a entităţii investite potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării.”
3. La articolul 2 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“a) imobilele naţionalizate prin Decretul nr. 92/1950 pentru naţionalizarea unor imobile, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 119/1948 pentru naţionalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi, precum şi prin alte acte normative de naţionalizare;”
4. La articolul 2 alineatul (1), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“c) imobilele donate statului sau altor persoane juridice in baza Decretului nr. 410/1948 privind donaţiunea unor intreprinderi de arte grafice, a Decretului nr. 479/1954 privitor la donaţiile făcute statului ş.a., neincheiate in formă autentică, precum şi imobilele donate statului sau altor persoane juridice, incheiate in forma autentică prevăzută de art. 813 din Codul Civil, in acest din urmă caz dacă s-a admis acţiunea in anulare sau in constatarea nulităţii donaţiei printr-o hotărare judecătorească definitivă şi irevocabilă;
d) imobilele preluate de stat pentru neplata impozitelor ca urmare a unor măsuri abuzive impuse de stat, prin care drepturile proprietarului nu puteau fi exercitate;”
5. La articolul 2 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d1), cu următorul cuprins:
“d1) imobilele considerate a fi fost abandonate, in baza unei dispoziţii administrative sau a unei hotărari judecătoreşti pronunţate in temeiul Decretului nr. 111/1951 privind reglementarea situaţiei bunurilor de orice fel supuse confiscării, confiscate, fără moştenitori sau fără stăpan, precum şi a unor bunuri care nu mai folosesc instituţiilor bugetare, in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989;”
6. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 4. – (1) In cazul in care restituirea este cerută de mai multe persoane indreptăţite coproprietare a bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constată sau se stabileşte in cote-părţi ideale, potrivit dreptului comun.”
7. La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) De prevederile prezentei legi beneficiază şi moştenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice indreptăţite.”
8. La articolul 4, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
“(4) De cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevăzută la Cap. III, profită ceilalţi moştenitori ai persoanei indreptăţite care au depus in termen cerere de restituire.”
9. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 5. – Nu sunt indreptăţite la restituire in natură sau la măsuri reparatorii in echivalent persoanele care au primit despăgubiri potrivit acordurilor internaţionale incheiate de Romania privind reglementarea problemelor financiare in suspensie, enumerate in anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta lege.”
10. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 6. – (1) Prin imobile, in sensul prezentei legi, se inţeleg terenurile, cu sau fără construcţii, cu oricare dintre destinaţiile avute la data preluării in mod abuziv, precum şi bunurile mobile devenite imobile prin incorporare in aceste construcţii.”
11. La articolul 6, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
“(3) In situaţia prevăzută la alin. (2), restituirea in natură se va dispune prin decizia sau dispoziţia unităţii deţinătoare.
(4) In situaţia in care utilajele şi instalaţiile solicitate sunt evidenţiate in patrimoniul unor societăţi comerciale privatizate, altele decat cele prevăzute la art. 20 alin. (1) şi (2), după stabilirea contravalorii acestora, prin decizia entităţii implicate in privatizare se vor propune acordarea de despăgubiri in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.”
12. La articolul 7, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
“(3) In situaţia in care anumite imobile-terenuri libere situate in intravilan sunt solicitate de două persoane indreptăţite dintre cele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a), dintre care unul este fostul proprietar, căruia i s-a preluat terenul prin măsurile abuzive aplicate in perioada ulterioară datei de 6 martie 1945, şi cel de-al doilea, persoana căreia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar, iar ulterior acest teren a fost preluat prin măsurile abuzive arătate la art. 2 alin. (1), se va restitui in natură terenul celui dintai proprietar, iar cei care au fost improprietăriţi cu asemenea terenuri vor beneficia de celelalte măsuri reparatorii in echivalent, in condiţiile legii.
(4) In cazurile prevăzute la alin. (3) dacă restituirea in natură nu este posibilă potrivit prezentei legi, ambele persoane indreptăţite beneficiază de măsuri reparatorii in echivalent.”
13. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 8. – (1) Nu intră sub incidenţa prezentei legi terenurile situate in extravilanul localităţilor la data preluării abuzive sau la data notificării, precum şi cele al căror regim juridic este reglementat prin Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Regimul juridic al imobilelor care au aparţinut cultelor religioase preluate de stat este reglementat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din Romania, aprobată cu completări prin Legea nr. 501/2002, cu modificările ulterioare.”
14. La articolul 8, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
“(3) Regimul juridic al imobilelor care au aparţinut comunităţilor minorităţilor naţionale preluate de stat, este reglementat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale din Romania, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 66/2004.
(4) Regimul juridic al imobilelor care au aparţinut patrimoniului sindical preluate de stat sau de alte persoane juridice, va fi reglementat prin acte normative speciale.”
15. La articolul 9, alineatul (2) se abrogă.
16. La articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 10. – (1) In situaţia imobilelor preluate in mod abuziv şi ale căror construcţii edificate pe acestea au fost demolate total sau parţial, restituirea in natură se dispune pentru terenul liber şi pentru construcţiile rămase nedemolate, iar pentru construcţiile demolate şi terenurile ocupate măsurile reparatorii se stabilesc prin echivalent.”
17. La articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) In cazul in care pe terenurile pe care s-au aflat construcţii preluate in mod abuziv s-au edificat noi construcţii, autorizate, persoana indreptăţită va obţine restituirea in natură a părţii de teren rămase liberă, iar pentru suprafaţa ocupată de construcţii noi, cea afectată servituţilor legale şi altor amenajări de utilitate publică ale localităţilor urbane şi rurale, măsurile reparatorii se stabilesc in echivalent.”
18. La articolul 10, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (31) şi (32), cu următorul cuprins:
“(31) Se restituie in natură inclusiv terenurile fără construcţii afectate de lucrări de investiţii de interes public aprobate, dacă nu a inceput construcţia acestora, ori lucrările aprobate au fost abandonate.
(32) Se restituie in natură şi terenurile pe care, ulterior preluării abuzive, s-au edificat construcţii autorizate care nu mai sunt necesare unităţii deţinătoare, dacă persoana indreptăţită achită acesteia o despăgubire reprezentand valoarea de piaţă a construcţiei respective, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare.”
19. La articolul 10, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(4) In cazul imobilelor preluate in mod abuziv şi ale căror construcţii edificate pe acestea au fost distruse ca urmare a unor calamităţi naturale, persoana indreptăţită beneficiază de restituirea in natură pentru terenul liber. Dacă terenul nu este liber, măsurile reparatorii pentru acesta se stabilesc in echivalent.”
20. La articolul 10, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(5) Dispoziţiile alin. (4) se aplică in mod corespunzător şi imobilelor rechiziţionate in baza Legii nr. 139/1940 şi ale căror construcţii edificate pe acestea au fost distruse in timpul războiului, dacă proprietarii nu au primit despăgubiri.”
21. La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(6) Valoarea corespunzătoare a construcţiilor preluate in mod abuziv şi demolate se stabileşte potrivit valorii de piaţă de la data soluţionării notificării, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare in funcţie de volumul de informaţii puse la dispoziţia evaluatorului.”
22. La articolul 10, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(7) Valoarea terenurilor, precum şi a construcţiilor nedemolate preluate in mod abuziv, care nu se pot restitui in natură, se stabileşte potrivit valorii de piaţă de la data soluţionării notificării, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare.”
23. La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(8) In situaţiile prevăzute la alin. (1), (2) şi (4), măsurile reparatorii prin echivalent vor consta in compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de către entitatea investită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării, cu acordul persoanei indreptăţite sau despăgubiri acordate in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.”
24. La articolul 10, alineatul (9) se abrogă.
25. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 11. – (1) Imobilele expropriate şi ale căror construcţii edificate pe acestea nu au fost demolate se vor restitui in natură persoanelor indreptăţite, dacă nu au fost instrăinate, cu respectarea dispoziţiilor legale. Dacă persoana indreptăţită a primit o despăgubire, restituirea in natură este condiţionată de rambursarea unei sume reprezentand valoarea despăgubirii primite, actualizată cu coeficientul de actualizare stabilit conform legislaţiei in vigoare.”
26. La articolul 11, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) In cazul in care construcţiile expropriate au fost demolate parţial sau total, dar nu s-au executat lucrările pentru care s-a dispus exproprierea, terenul liber se restituie in natură cu construcţiile rămase, iar pentru construcţiile demolate măsurile reparatorii se stabilesc in echivalent. Dacă persoana indreptăţită a primit o despăgubire, restituirea in natură este condiţionată de rambursarea diferenţei dintre valoarea despăgubirii primite şi valoarea construcţiilor demolate aşa cum a fost calculată in documentaţia de stabilire a despăgubirilor, actualizată cu coeficientul de actualizare stabilit conform legislaţiei in vigoare.”
27. La articolul 11, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(3) In cazul in care construcţiile expropriate au fost integral demolate şi lucrările pentru care s-a dispus exproprierea ocupă terenul parţial, persoana indreptăţită poate obţine restituirea in natură a părţii de teren rămase liberă, pentru cea ocupată de construcţii noi, autorizate, cea afectată servituţilor legale şi altor amenajări de utilitate publică ale localităţilor urbane şi rurale, măsurile reparatorii stabilindu-se in echivalent. Dispoziţiile art. 10 alin. (3), (31), (32) şi (4) se vor aplica in mod corespunzător.”
28. La articolul 11, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(5) Valoarea construcţiilor expropriate şi demolate se stabileşte potrivit valorii de piaţă de la data soluţionării notificării, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare in funcţie de volumul de informaţii puse la dispoziţia evaluatorului.”
29. La articolul 11, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(6) Valoarea construcţiilor expropriate, care nu se pot restitui in natură şi a terenurilor aferente acestora se stabileşte potrivit valorii de piaţă de la data soluţionării notificării, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare.”
30. La articolul 11, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(8) In situaţiile prevăzute la alin. (2), (3) şi (4), măsurile reparatorii prin echivalent vor consta in compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de către entitatea investită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării, cu acordul persoanei indreptăţite sau despăgubiri acordate in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.”
31. La articolul 11, alineatul (9) se abrogă.
32. La articolul 12, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 12. – (1) In situaţia imobilelor deţinute de stat, de o organizaţie cooperatistă, sau de orice altă persoană juridică dintre cele prevăzute la art. 20 alin. (1), (2) şi (3), dacă persoana indreptăţită a primit o despăgubire, restituirea in natură este condiţionată de rambursarea unei sume reprezentand valoarea despăgubirii primite, actualizată cu coeficientul de actualizare stabilit.”
33. La articolul 12, alineatele (2)-(4) se abrogă.
34. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Contractele de locaţiune pentru imobilele restituite in natură avand destinaţiile arătate in anexa nr. 2 lit. b) pct. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, se prelungesc de drept pentru o perioadă de 3 ani cu renegocierea celorlalte clauze ale contractului, iar contractele de locaţiune pentru imobilele restituite in natură avand destinaţiile arătate in anexa nr. 2 lit. b) pct. 1, se prelungesc de drept pentru o perioadă de 1 an cu renegocierea celorlalte clauze ale contractului.”
35. La articolul 14, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 14. – (1) Dacă imobilul restituit prin procedurile administrative prevăzute de prezenta lege sau prin hotărare judecătorească face obiectul unui contract de locaţiune, concesiune, locaţie de gestiune sau asociere in participaţiune, noul proprietar se va subroga in drepturile statului sau ale persoanei juridice deţinătoare, cu renegocierea celorlalte clauze ale contractului, dacă aceste contracte au fost incheiate potrivit legii.”
36. La articolul 14, alineatul (2) se abrogă.
37. La articolul 16, alineatele (1)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“Art. 16. – (1) In situaţia imobilelor avand destinaţiile arătate in anexa nr. 2 lit. a) care face parte integrantă din prezenta lege, necesare şi afectate exclusiv şi nemijlocit activităţilor de interes public, de invăţămant, sănătate, ori social-culturale, foştilor proprietari sau, după caz, moştenitorilor acestora, li se restituie imobilul in proprietate cu obligaţia de a-i menţine afectaţiunea pe o perioadă de pană la 3 ani, pentru cele arătate la pct. 3, 4, din anexa nr. 2 lit. a) sau, după caz, de pană la 5 ani de la data emiterii deciziei sau a dispoziţiei, pentru cele arătate la pct. 1 şi 2 din anexa nr. 2 lit. a).
(2) In acest interval plata cheltuielilor de intreţinere aferente imobilului respectiv revine deţinătorilor.
(3) Proprietarii vor intra in posesia bunurilor imobile restituite in termen de cel mult 5 ani de la redobandirea dreptului de proprietate.
(4) In cazul in care proprietarul pune la dispoziţie un alt imobil corespunzător, care respectă normele şi cerinţele legale incidente desfăşurării in condiţii adecvate a activităţii prevăzute la alin. (1), utilizatorul este obligat ca, in termen de 90 de zile, să procedeze la eliberarea acestuia.”
38. La articolul 16, alineatul (5) se abrogă.
39. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 17. – (1) Locatarii imobilelor avand destinaţiile arătate in anexa nr. 2 lit. a) şi lit. b) pct. 1, care face parte integrantă din prezenta lege, au drept de preemţiune la cumpărarea acestora.”
40. La articolul 18, litera c) se abrogă.
41. La articolul 18, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“d) imobilul a fost instrăinat cu respectarea dispoziţiilor legale.”
42. După articolul 18, se introduce un nou articol, articolul 181, cu următorul cuprins:
“Art. 181. – (1) In situaţia imobilelor-construcţii care fac obiectul notificărilor formulate potrivit procedurilor prevăzute la cap. III şi cărora le-au fost adăugate, pe orizontală şi/sau verticală, in raport cu forma iniţială, noi corpuri a căror arie desfăşurată insumează peste 100% din aria desfăşurată iniţial şi dacă părţile nu convin altfel, foştilor proprietari li se acordă sau, după caz, propun măsuri reparatorii prin echivalent. Măsurile reparatorii prin echivalent vor consta in compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de către entitatea investită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării, cu acordul persoanei indreptăţite, sau despăgubiri acordate in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.
(2) In situaţia imobilelor-construcţii care fac obiectul notificărilor formulate potrivit procedurilor prevăzute la cap. III şi cărora le-au fost adăugate, pe orizontală şi/sau verticală, in raport cu forma iniţială, corpuri suplimentare de sine-stătătoare, foştilor proprietari sau, după caz, moştenitorilor acestora, li se restituie, in natură, suprafaţa deţinută in proprietate la data trecerii in proprietatea statului.
(3) Deţinătorul suprafeţei adăugate imobilului preluat are drept de preemţiune la cumpărarea suprafeţei restituite fostului proprietar sau, după caz, moştenitorului acestuia, dispoziţiile art. 17 fiind aplicabile in aceste situaţii indiferent de calitatea deţinătorului.
(4) Noul proprietar al suprafeţei restituite in proprietate potrivit alin. (2) are un drept de preemţiune la cumpărarea suprafeţei adăugate imobilului după trecerea acestuia in proprietatea statului, dispoziţiile art. 17 alin. (2) şi (3) fiind aplicabile in mod corespunzător.”
43. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) In cazul in care imobilul a fost vandut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţă, trecute in proprietatea statului, cu modificările ulterioare, persoana indreptăţită are dreptul la măsuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare a intregului imobil, teren şi construcţii, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare. Dacă persoanele indreptăţite au primit despăgubiri potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995, ele au dreptul la diferenţa dintre valoarea incasată, actualizată cu indicele inflaţiei, şi valoarea corespunzătoare a imobilului.”
44. La articolul 19, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(3) In cazurile prevăzute la alin. (2) măsurile reparatorii prin echivalent constau in compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de către entitatea investită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării, cu acordul persoanei indreptăţite, sau despăgubiri acordate in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.”
45. La articolul 19, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:
“(41) In situaţia imobilelor prevăzute la alin. (2), măsurile reparatorii in echivalent se acordă sau, după caz, se propun prin dispoziţia motivată a primarului, respectiv a primarului general al municipiului Bucureşti.”
46. La articolul 20, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 20. – (1) Imobilele – terenuri şi construcţii – preluate in mod abuziv, indiferent de destinaţie, care sunt deţinute la data intrării in vigoare a prezentei legi de o regie autonomă, o societate sau companie naţională, o societate comercială la care statul sau o autoritate a administraţiei publice centrale sau locale este acţionar ori asociat majoritar, de o organizaţie cooperatistă sau de orice altă persoană juridică de drept public, vor fi restituite persoanei indreptăţite, in natură, prin decizie sau, după caz, prin dispoziţie motivată a organelor de conducere ale unităţii deţinătoare.”
47. La articolul 20, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
“(21) După emiterea deciziei de restituire in natură a imobilelor, organele de conducere ale societăţilor comerciale prevăzute la alin. (1) şi (2), vor proceda, potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, la reducerea capitalului social cu valoarea bunului imobil restituit şi la recalcularea patrimoniului. Cota de participaţie a statului sau a autorităţii administraţiei publice ori, după caz, a organizaţiei cooperatiste se va diminua in mod corespunzător cu valoarea bunului imobil restituit.”
48. La articolul 20, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(3) In cazul imobilelor deţinute de unităţile administrativ-teritoriale restituirea in natură sau prin echivalent către persoana indreptăţită se face prin dispoziţia motivată a primarilor, respectiv a primarului general al municipiului Bucureşti ori, după caz, a preşedintelui Consiliului Judeţean.”
49. La articolul 20, alineatul (4) se abrogă.
50. La articolul 20, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:
“(41) Sub sancţiunea nulităţii absolute, pană la soluţionarea procedurilor administrative şi, după caz, judiciare, generate de prezenta lege, este interzisă instrăinarea, concesionarea, locaţia de gestiune, asocierea in participaţiune, ipotecarea, locaţiunea, precum şi orice inchiriere sau subinchiriere in beneficiul unui nou chiriaş, schimbarea destinaţiei, grevarea sub orice formă a bunurilor imobile – terenuri şi/sau construcţii notificate potrivit prevederilor prezentei legi.”
51. Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 22. – Actele doveditoare ale dreptului de proprietate ori, după caz, ale calităţii de asociat sau acţionar al persoanei juridice, precum şi, in cazul moştenitorilor, cele care atestă această calitate şi, după caz, inscrisurile care descriu construcţia demolată şi orice alte inscrisuri necesare evaluării pretenţiilor de restituire decurgand din prezenta lege, pot fi depuse pană la data soluţionării notificării.”
52. După articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 221, cu următorul cuprins:
“Art. 221. – (1) In absenţa unor probe contrare, existenţa şi, după caz, intinderea dreptului de proprietate, se prezumă a fi cea recunoscută in actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării abuzive sau s-a pus in executare măsura preluării abuzive.
(2) In aplicarea prevederilor alin. (1) şi in absenţa unor probe contrare, persoana individualizată in actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus sau, după caz, s-a pus in executare măsura preluării abuzive este presupusă că deţine imobilul sub nume de proprietar.”
53. La articolul 23, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:
“(41) Proprietarii cărora, prin procedurile administrative prevăzute de prezenta lege, le-au fost restituite in natură imobilele solicitate vor incheia cu deţinătorii actuali ai acestora un protocol de predare-preluare, in mod obligatoriu, in termen de 30 de zile de la data rămanerii definitive a deciziei/dispoziţiei de restituire, termen după care, dacă protocolul nu a fost semnat, se va incheia in prezenţa executorului judecătoresc un proces-verbal de constatare unilaterală a preluării imobilului.”
54. La articolul 23, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(6) Prevederile alin. (1)-(5) sunt aplicabile şi dispoziţiilor emise de primari ori, după caz, de preşedinţii consiliilor judeţene potrivit art. 20 alin. (3).”
55. La articolul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 24. – (1) Dacă restituirea in natură nu este posibilă, deţinătorul imobilului sau, după caz, entitatea investită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării, este obligată ca, prin decizie sau, după caz, prin dispoziţie motivată, in termenul prevăzut la art. 23 alin. (1) să acorde persoanei indreptăţite in compensare alte bunuri sau servicii ori să propună acordarea de despăgubiri in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, in situaţiile in care măsura compensării nu este posibilă sau aceasta nu este acceptată de persoana indreptăţită.”
56. La articolul 24, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
“(11) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi in cazul imobilelor instrăinate de persoanele juridice prevăzute la art. 20 alin. (1), (2) şi (3).”
57. La articolul 24, alineatele (2) şi (3) se abrogă.
58. La articolul 24, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (31) şi (32), cu următorul cuprins:
“(31) Decizia sau, după caz, dispoziţia motivată de respingere a notificării sau a cererii de restituire in natură, poate fi atacată de persoana care se pretinde indreptăţită la secţia civilă a tribunalului in a cărui circumscripţie se află sediul unităţii deţinătoare sau, după caz, al entităţii investite cu soluţionarea notificării, in termen de 30 de zile de la comunicare.
(32) In cazul in care dispoziţia motivată de soluţionare a cererii de restituire in natură este atacată in justiţie de persoana indreptăţită, in funcţie de probele de la dosar, entitatea care a emis dispoziţia va adopta o poziţie procesuală raportată la acestea. De asemenea, entitatea care a emis dispoziţia, va decide, motivat, de la caz la caz, dacă va exercita căile de atac prevăzute de lege, in cazul soluţiilor date de instanţele de judecată.”
59. La articolul 24, alineatele (6), (7) şi (8) se abrogă.
60. La articolul 27, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 27. – (1) Pentru imobilele evidenţiate in patrimoniul unor societăţi comerciale privatizate, altele decat cele prevăzute la art. 20 alin. (1) şi (2), persoanele indreptăţite au dreptul la despăgubiri in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plata a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, corespunzătoare valorii de piaţă a imobilelor solicitate.”
61. La articolul 27, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:
“(11) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi in cazul in care imobilele au fost instrăinate.”
62. La articolul 27, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) In situaţia imobilelor prevăzute la alin. (1) şi (11), măsurile reparatorii in echivalent se propun de către instituţia publică care efectuează sau, după caz, a efectuat privatizarea, dispoziţiile art. 24 alin. (1) fiind aplicabile in mod corespunzător.”
63. La articolul 27 alineatul (3), teza a II-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
“In acest caz, măsurile reparatorii in echivalent vor consta in compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de către entitatea investită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării, cu acordul persoanei indreptăţite sau despăgubiri acordate in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plata a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.”
64. La articolul 27, alineatul (4) se abrogă.
65. Articolul 28 se abrogă.
66. Articolul 29 se abrogă.
67. La articolul 32, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 32. – (1) Persoanele arătate la art. 3 alin. (1) lit. b) au dreptul la despăgubiri in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.”
68. La articolul 32, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(3) Măsurile reparatorii prin echivalent prevăzute la alin. (1) se vor propune, după stabilirea valorii recalculate a acţiunilor, prin decizia motivată a instituţiei publice implicate in privatizarea societăţii comerciale care a preluat patrimoniul persoanei juridice sau, după caz, prin ordin al ministrului finanţelor publice, in cazul in care societatea comercială care a preluat patrimoniul persoanei juridice naţionalizate nu mai există, nu poate fi identificată, ori nu a existat o asemenea continuitate.”
69. La articolul 32, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(4) Recalcularea valorii acţiunilor se face in baza valorii activului net din ultimul bilanţ contabil, cu utilizarea coeficientului de actualizare stabilit de Banca Naţională a Romaniei prin Ordinul nr. 3 din 27 aprilie 2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 229 din 4 mai 2001 şi a indicelui inflaţiei stabilit de Institutul Naţional de Statistică şi a prevederilor Legii nr. 303/1947, pentru recalcularea patrimoniului societăţilor pe acţiuni, in cazul in care bilanţul este anterior acesteia.”
70. La articolul 32, alineatele (7) şi (8) se abrogă.
71. La articolul 33, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 33. – (1) In situaţia imobilelor-construcţii demolate, notificarea formulată de persoana indreptăţită se soluţionează potrivit art. 10 sau 11 prin dispoziţia motivată a primarului unităţii administrativ-teritoriale in a cărei rază s-a aflat imobilul, respectiv a primarului general al municipiului Bucureşti.”
72. La articolul 33, alineatul (2) se abrogă.
73. Articolul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 41. – Incălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, contravenţională, civilă sau penală.”
74. La articolul 44, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
“(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi emiterea deciziei sau a dispoziţiei conţinand propunerea de acordare a despăgubirilor in condiţiile legii speciale privind regimul de stabilire şi plată a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, intocmită in lipsa inscrisurilor prevăzute la alin. (1) şi (2).”
75. După articolul 45 se introduc trei noi articole, articolele 451, 452 şi 453 cu următorul cuprins:
“Art. 451. – (1) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege atrage răspunderea contravenţională a autorităţii administraţiei publice centrale sau locale, a instituţiei sau, după caz, a societăţii, regiei autonome ori a organizaţiei cooperatiste căreia ii incumbă aceste obligaţii.
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) tergiversarea nejustificată a soluţionării notificării persoanei indreptăţite;
b) incălcarea obligaţiei prevăzute la art. 23 alin. (2) teza a II-a;
c) incălcarea obligaţiei prevăzute la art. 23 alin. (3);
d) incălcarea obligaţiei prevăzute la art. 23 alin. (41);
e) incălcarea interdicţiei de instrăinare, prevăzută la art. 20 alin. (41).
(3) Faptele prevăzute la alin. (2) lit. a)-d) se sancţionează cu amendă de la 5.000.000 lei la 50.000.000 lei. Faptele prevăzute la alin. (2) lit. e) se sancţionează cu amendă de la 500.000.000 lei la 1.000.000.000 lei.
(4) In cazul regiilor autonome, societăţilor comerciale prevăzute la art. 20 alin. (1) şi (2), organizaţiilor cooperatiste, ministerelor şi altor instituţii publice centrale, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor revin Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin corpul de control al acesteia.
(5) In cazul autorităţilor administraţiei publice locale situate pe raza teritorială a judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, constatarea contravenţiilor revine prefectului judeţului, respectiv prefectului municipiului Bucureşti, iar aplicarea sancţiunilor revine Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
(6) Activitatea prefectului judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, prevăzută la alin. (5) este supusă controlului Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin corpul de control al acesteia. In măsura in care acesta constată neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute la alin. (5) va propune ministrului administraţiei şi internelor măsurile corespunzătoare.
Art. 452. – Dispoziţiile art. 451 se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 453. – Nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 23 alin. (41) atrage obligaţia deţinătorului căruia ii revine această obligaţie de a plăti noului proprietar o sumă calculată pe zi de intarziere, reprezentand contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului restituit.”
76. La articolul 48, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
“(11) Sub sancţiunea nulităţii absolute, este interzisă instrăinarea in orice mod a imobilelor dobandite in baza Legii nr. 112/1995, cu modificările şi completările ulterioare, pană la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acţiunilor formulate de persoanele indreptăţite foşti proprietari sau, după caz, moştenitori ai acestora, potrivit art. 50.”
77. Anexa la Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 4 aprilie 2005, se renumerotează şi devine anexa nr. 1.
78. După anexa nr. 1, se introduce anexa nr. 2 cu următorul cuprins:
“ANEXA Nr. 2
a) Lista imobilelor ce intră sub incidenţa art. 16 din Legea nr. 10/2001, republicată
1. Imobile ocupate de unităţi şi instituţii de invăţămant din sistemul de stat (grădiniţe, şcoli, licee, colegii, şcoli profesionale, şcoli postliceale, instituţii de invăţămant superior)
2. Imobile ocupate de unităţi sanitare şi de asistenţă medico-sociale din sistemul public (creşe, cămine-spital pentru bătrani, spitale, centre de plasament, case de copii)
3. Imobile ocupate de instituţii publice (administraţii financiare, trezorerii, ministere şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, parchete, judecătorii, tribunale, curţi de apel, sedii de poliţie şi inspectorate judeţene, sedii vamale, arhive naţionale, direcţii judeţene, case de asigurări de sănătate, primării, prefecturi, consilii locale şi judeţene, inspectorate şcolare)
4. Imobile ocupate de instituţii culturale (teatre, opere, biblioteci, muzee)
b) Lista imobilelor ce intră sub incidenţa art. 13 alin. (2) din Legea nr. 10/2001, republicată
1. Imobile ocupate de sedii ale partidelor politice legal inregistrate
2. Imobile ocupate de sedii ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale interguvernamentale acreditate in Romania şi imobile ocupate de personalul acestora.”
Art. II. – (1) Deciziile sau dispoziţiile ori, după caz, ordinele conducătorilor autorităţilor administraţiei publice centrale, avand ca obiect acordarea de măsuri reparatorii in echivalent pentru imobilele prevăzute la art. 16 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările aduse de prezentul titlu, emise pană la data intrării in vigoare a prezentei legi, şi nevalorificate, pot fi atacate la secţia civilă a tribunalului in a cărui circumscripţie teritorială se află sediul unităţii deţinătoare, in termen de 12 luni de la data intrării in vigoare a prezentei legi.
(2) Hotărarea pronunţată de prima instanţă poate fi atacată cu recurs la curtea de apel.
Art. III. – Actele juridice de instrăinare avand ca obiect imobile cu destinaţia de locuinţă, incheiate după 14 februarie 2001 cu nerespectarea interdicţiei prevăzute de art. 44 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 241/2001, cu modificările ulterioare, şi care nu au fost atacate in instanţă in condiţiile art. 46 alin (1) din Legea nr. 10/2001, republicată, pot fi atacate la secţia civilă a tribunalului in a cărui rază teritorială se află imobilul notificat in termen de 12 luni de la data intrării in vigoare a prezentului titlu sau, după caz, de la data luării la cunoştinţă a incheierii contractului.
Art. IV. – (1) In cazul in care, la data intrării in vigoare a prezentei legi, societatea comercială prevăzută la art. 20 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările aduse prin prezentul titlu, şi-a incetat activitatea ca persoană juridică, competenţa de soluţionare a cererii de restituire revine entităţii care a exercitat, in numele statului, calitatea de acţionar la respectiva societate comercială.
(2) In situaţia prevăzută la alin. (1) dispoziţiile art. 27 alin. (1), (11) şi (2) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările aduse prin prezentul titlu, se vor aplica in mod corespunzător.
Art. V. – (1) Notificările nesoluţionate pană la data intrării in vigoare a prezentului titlu, avand ca obiect construcţii de orice fel, situate in extravilanul localităţilor, aparţinand exploataţiilor agricole şi care au fost trecute in proprietatea statului, construcţii de pe terenurile forestiere, care au făcut parte din exploataţia forestieră la data trecerii in proprietatea statului, se vor inainta in vederea soluţionării, in termen de 60 de zile, comisiilor comunale, orăşeneşti şi municipale constituite potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică in mod corespunzător şi pentru terenurile prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, republicată.
Art. VI. – Imobilele instrăinate cu incălcarea prevederilor legale, obiect al unor acte juridice desfiinţate prin hotărari judecătoreşti definitive şi irevocabile, notificate potrivit art. 21 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, republicată, se restituie in natură.
Art. VII. – Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 4 aprilie 2005, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, va fi republicată, dandu-se textelor o nouă renumerotare.
TITLUL II
Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile
care au aparţinut cultelor religioase din Romania
Art. I. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din Romania, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 308 din 4 iulie 2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 501/2002, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1 alineatele (1), (2), (6) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“Art. 1. – (1) Imobilele care au aparţinut cultelor religioase din Romania şi au fost preluate in mod abuziv, cu sau fără titlu, de statul roman, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, altele decat lăcaşele de cult, aflate in proprietatea statului, a unei persoane juridice de drept public sau in patrimoniul unei persoane juridice din cele prevăzute la art. 11, se retrocedează foştilor proprietari, in condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Sunt imobile, in sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, construcţiile existente in natură, impreună cu terenurile aferente lor, situate in intravilanul localităţilor, cu oricare dintre destinaţiile avute la data preluării in mod abuziv, precum şi terenurile aflate la data preluării abuzive in intravilanul localităţilor, nerestituite pană la data intrării in vigoare a prezentei legi. Adăugirile aduse construcţiilor se preiau cu plată, numai dacă acestea nu depăşesc 50% din aria desfăşurată actuală. In caz contrar, nu se va dispune retrocedarea, considerandu-se imobil nou in raport cu cel preluat. Nu se includ in această categorie lucrările de reparaţii curente, capitale, consolidări, modificări ale compartimentării iniţiale, imbunătăţiri funcţionale şi altele asemenea.
(6) In cazul in care imobilele retrocedate sunt afectate unor activităţi de interes public din invăţămant sau sănătate, finanţate sau cofinanţate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, noul proprietar are obligaţia de a menţine afectaţiune pe o perioadă de pană la 5 ani de la data emiterii deciziei. In această perioadă noul proprietar va fi beneficiarul unei chirii in cuantumul stabilit prin hotărare a Guvernului. In acest interval plata cheltuielilor de intreţinere aferente imobilului respectiv revine utilizatorilor.
(7) O dată cu imobilele retrocedate in natură se restituie şi bunurile mobile, dacă acestea au fost preluate impreună cu imobilul respectiv şi dacă acestea mai există la data depunerii cererii de retrocedare. Deţinătorul actual al imobilului, la solicitarea şi in prezenţa reprezentantului cultului religios care a depus cererea de retrocedare, va proceda la efectuarea inventarului bunurilor mobile existente in imobil, in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de retrocedare. In cazul nerespectării acestui termen se va urma procedura prevăzută la art. 46 alin. (2)-(4) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată.”
2. La articolul 1, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
“(11) Regimul juridic al imobilelor care au destinaţia de lăcaş de cult va fi reglementat prin lege specială.”
3. La articolul 1, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (21), (22), (23) şi (24), cu următorul cuprins:
“(21) In cazul in care terenul este ocupat parţial, persoana indreptăţită poate obţine restituirea in natură a părţii de teren rămase libere, pentru cea ocupată de construcţii noi, pentru cea necesară in vederea bunei utilizări a acestora şi pentru cea afectată unor amenajări de utilitate publică, măsurile reparatorii stabilindu-se in echivalent. In cazul in care terenul este ocupat in totalitate, pentru acesta se vor stabili măsuri reparatorii in echivalent. De asemenea, se retrocedează in natură terenurile pe care s-au ridicat construcţii uşoare sau demontabile.
(22) Valoarea terenurilor care nu pot fi retrocedate in natură se stabileşte potrivit valorii de circulaţie la momentul emiterii deciziei, stabilită potrivit standardelor intenţionale de evaluare.
(23) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (21) in care nu se poate dispune retrocedarea in natură, se vor acorda măsuri reparatorii in echivalent potrivit legii speciale care va reglementa tipul şi procedura de acordare a despăgubirilor.
(24) In situaţia in care imobilul retrocedat prin decizia Comisiei speciale de retrocedare se află in domeniul public al statului sau al unei unităţi administrativ-teritoriale, acesta urmează a fi scos din domeniul public, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, in termen de 30 de zile de la data rămanerii definitive a deciziei Comisiei speciale de retrocedare.”
4. După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 11 cu următorul cuprins:
“Art. 11. – (1) Imobilele – terenuri şi construcţii – preluate in mod abuziv, indiferent de destinaţie, care sunt deţinute la data intrării in vigoare a prezentei legi de o regie autonomă, o societate sau companie naţională, o societate comercială la care statul sau o autoritate a administraţiei publice centrale sau locale este acţionar ori asociat majoritar, vor fi restituite solicitantului, in natură, prin decizia organelor de conducere ale unităţii deţinătoare. Cota de participare a statului sau a autorităţii administraţiei publice centrale sau locale se va diminua in mod corespunzător cu valoarea imobilului retrocedat, procedandu-se la reducerea capitalului social şi la recalcularea patrimoniului.
(2) In situaţiile prevăzute la alin. (1) Comisia specială de retrocedare va transmite cererea de retrocedare unităţii deţinătoare, care are obligaţia de a o soluţiona in termen de 60 de zile de la data completării dosarului.
(3) Prevederile alin. (2), (21), (22) şi (7) ale art. 1 se aplică in mod corespunzător.
(4) Pentru situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (21) in care nu se poate dispune retrocedarea in natură, se vor acorda măsurile reparatorii in echivalent prevăzute de legea specială sau compensarea cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de către unitatea deţinătoare prevăzută la alin. (1), cu acordul persoanei indreptăţite.
(5) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi in cazul in care statul sau o autoritate publică centrală sau locală acţionar sau asociat minoritar al unităţii care deţine imobilul, dacă valoarea acţiunilor sau părţilor sociale deţinute este mai mare sau egală cu valoarea corespunzătoare a imobilului a cărui restituire in natură este cerută.
(6) Deciziile prevăzute la alin. (1) pot fi atacate la secţia civilă a tribunalului in a cărui circumscripţie teritorială se află sediul unităţii deţinătoare, in termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.”
5. La articolul 2 alineatul (1), literele c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“c) un reprezentant din partea Cancelariei Primului Ministru, respectiv preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, care va avea calitatea de preşedinte al comisiei;
e) un reprezentant din partea Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Relaţii Interetnice.”
6. La articolul 2, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(4) Secretariatul Comisiei speciale de retrocedare va fi asigurat de Cancelaria Primului Ministru, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.”
7. La articolul 2, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:
“(41) Membrii Comisiei speciale de retrocedare, precum şi persoanele din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, care asigură secretariatul tehnic al acesteia, beneficiază de indemnizaţie de şedinţă reprezentand 50% din salariul de incadrare sau, după caz, din indemnizaţia lunară; intr-o lună se poate acorda o singură indemnizaţie, indiferent de numărul şedinţelor de lucru.”
8. La articolul 2, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“(5) Comisia specială de retrocedare sau, după caz, unitatea deţinătoare prevăzută la art. 11 va analiza documentaţia prezentată de solicitanţi pentru fiecare imobil şi va dispune, prin decizie motivată, retrocedarea imobilelor solicitate de cultele religioase, respingerea cererii de retrocedare, dacă se apreciază ca aceasta nu este intemeiată sau va propune acordarea măsurilor reparatorii in echivalent, in condiţiile stabilite prin legea specială. In situaţia in care imobilul este inscris in Lista monumentelor istorice, in decizia de retrocedare se va menţiona că proprietarul are drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege.
(6) Deciziile Comisiei speciale de retrocedare vor putea fi atacate cu contestaţie la instanţa de contencios administrativ in a cărei rază teritorială este situat imobilul solicitat, in termen de 30 de zile de la comunicarea acestora. Hotărarea pronunţată de instanţa de contencios administrativ este supusă căilor de atac potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.”
9. La articolul 2, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alineatele (7) şi (8), cu următorul cuprins:
“(7) Ministerele, prefecturile, primăriile, serviciile de cadastru şi birourile de carte funciară, precum şi celelalte instituţii publice au obligaţia de a furniza, la cererea scrisă a Comisiei speciale de retrocedare şi/sau a solicitantului retrocedării, in termen de 30 de zile, informaţii privind situaţia juridică a imobilelor care fac obiectul cererilor de restituire, in vederea fundamentării deciziilor.
(8) In cazul in care deţinătorul bunului imobil solicitat nu este cunoscut, primăria in a cărei rază teritorială este situat imobilul solicitat, la cererea scrisă a Comisiei speciale de retrocedare, este obligată să identifice unitatea deţinătoare şi să comunice, in termen de 30 de zile, elementele de identificare a acesteia.”
10. La articolul 3, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (21), (22) şi (23) cu următorul cuprins:
“(21) Pentru stabilirea dreptului de proprietate solicitantul poate depune inceputuri de dovadă scrisă, declaraţii de martori autentificate, expertize extrajudiciare, precum şi orice acte care, coroborate, intemeiază prezumţia existenţei dreptului de proprietate al acestuia asupra imobilului, la data preluării abuzive.
(22) In absenţa unor probe contrare, existenţa şi, după caz, intinderea dreptului de proprietate, se prezumă a fi cea recunoscută in actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării abuzive sau s-a pus in executare măsura preluării abuzive.
(23) In aplicarea prevederilor alin. (22) şi in absenţa unor probe contrare, persoana individualizată in actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus sau, după caz, s-a pus in executare măsura preluării abuzive este presupusă că deţine imobilul sub nume de proprietar.”
11. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 4. – (1) Dreptul de proprietate asupra imobilului solicitat se redobandeşte pe baza deciziei Comisiei speciale de retrocedare, a unităţii deţinătoare prevăzute la art. 11 sau a hotărarii judecătoreşti rămase definitive, după caz.”
12. La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
“(21) In cazul contractelor de locaţiune care au ca obiect spaţii cu altă destinaţie decat aceea de locuinţă noul proprietar se va subroga in drepturile fostului locator, cu renegocierea clauzelor privind chiria, pe o perioadă de maximum 5 ani potrivit dispoziţiilor cuprinse la art. 5 alin. (2), dacă aceste contracte au fost incheiate cu respectarea legii.”
13. La articolul 4, alineatul (3) se abrogă.
14. La articolul 4, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(4) Litigiile legate de eventualele imbunătăţiri aduse imobilelor care se retrocedează in condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă de către foştii deţinători, precum şi cele legate de aplicarea alin. (21) al art. 4, vor fi soluţionate in condiţiile legii.”
15. La articolul 4, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(5) Măsurile reparatorii in echivalent se vor acorda potrivit legii speciale care va reglementa tipul şi procedura de acordare a despăgubirilor.”
16. După articolul 4, se introduc două noi articole, articolele 41 şi 42, cu următorul cuprins:
“Art. 41. – (1) In cazul in care imobilele ce fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă au fost instrăinate legal după data de 22 decembrie 1989, titularii cererilor de retrocedare pot opta pentru acordarea măsurilor reparatorii in echivalent potrivit art. 4 alin. (5).
(2) Actele juridice de instrăinare a imobilelor care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt lovite de nulitate absolută dacă au fost incheiate cu incălcarea dispoziţiilor imperative ale legilor in vigoare la data instrăinării.
(3) In cazul acţiunilor formulate potrivit dispoziţiilor cuprinse la alin. (2) procedura de retrocedare incepută in temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă este suspendată pană la soluţionarea acelor acţiuni prin hotărare judecătorească definitivă şi irevocabilă. Persoana indreptăţită va inştiinţa de indată Comisia specială de retrocedare.
(4) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sunt aplicabile şi in cazul acţiunilor in curs de judecată, persoana indreptăţită putand alege calea acestei ordonanţe de urgenţă, renunţand la judecarea cauzei sau solicitand suspendarea cauzei.
Art. 42. – (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, pană la soluţionarea procedurilor administrative şi, după caz, judiciare, prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, este interzisă instrăinarea, schimbarea destinaţiei, ipotecarea sau grevarea sub orice formă a imobilelor pentru care au fost depuse cereri de retrocedare in condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Solicitanţilor le revine obligaţia de a inştiinţa in scris deţinătorul actual despre existenţa cererilor de retrocedare depuse in condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.”
17. La articolul 5, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“Art. 5. – (1) Proprietarii care vor redobandi dreptul de proprietate asupra imobilelor in temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă vor incheia cu deţinătorii actuali ai acestor imobile un protocol de predare-preluare, in mod obligatoriu, in termen de 60 de zile de la data rămanerii definitive a deciziei Comisiei speciale de retrocedare sau, după caz, a unităţii deţinătoare prevăzute la art. 11, termen după care, dacă protocolul nu a fost semnat, se va incheia in prezenţa executorului judecătoresc un proces-verbal de constatare unilaterală a preluării imobilului.
(2) Proprietarii vor intra in posesia bunurilor imobile solicitate in termen de cel mult 5 ani de la redobandirea dreptului de proprietate, in cazul imobilelor prevăzute la art. 1 alin. (6) şi la art. 4 alin. (2) şi (21).”
18. Articolul 51 se renumerotează şi va deveni articolul 54.
19. După articolul 5 se introduc trei noi articole, articolele 51, 52 şi 53, cu următorul cuprins:
“Art. 51. – (1) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă atrage răspunderea contravenţională a instituţiei sau, după caz, a conducătorului instituţiei căreia ii incumbă respectarea acestor obligaţii.
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 1 alin. (24);
b) nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 1 alin. (7);
c) nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 11 alin. (2) de către unitatea deţinătoare;
d) necomunicarea sau comunicarea in mod eronat a informaţiilor solicitate potrivit art. 2 alin. (7) şi (8);
e) nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 5 alin. (1);
f) incălcarea interdicţiei de instrăinare prevăzute la art. 42 alin. (1).
(3) Faptele prevăzute la alin. (2) lit. a)-e) se sancţionează cu amendă de la 5.000.000 lei la 50.000.000 lei.
(4) Fapta prevăzută la alin. (2) lit. f) se sancţionează cu amendă de la 100.000.000 lei la 1.000.000.000 lei.
(5) Neincheierea de către deţinătorul actual a protocolului de predare-preluare, potrivit art. 5 alin. (1), atrage obligaţia acestuia de a plăti noului proprietar o sumă, calculată pe zi de intarziere, reprezentand contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului.
Art. 52. – (1) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 51 alin. (2) şi aplicarea sancţiunilor in ceea ce priveşte ministerele, prefecturile, unităţile deţinătoare prevăzute la art. 11 se fac de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, prin corpul de control al acesteia.
(2) In cazul autorităţilor administraţiei publice locale situate pe raza teritorială a judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti constatarea contravenţiilor revine prefectului judeţului, respectiv Prefectului municipiului Bucureşti, iar aplicarea sancţiunilor revine Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
(3) Activitatea prefectului judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, prevăzută la alin. (2) este supusă controlului Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin corpul de control al acesteia. In măsura in care acesta constată neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzătoare a acestor obligaţii va propune ministrului administraţiei şi internelor măsurile corespunzătoare.
Art. 53. – Dispoziţiile art. 51 şi art. 52 se vor completa cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”
Art. II. – Termenul de depunere a cererilor de retrocedare a imobilelor aparţinand cultelor religioase, prevăzut la art. 1 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 501/2002, cu modificările ulterioare, este de 6 luni de la data intrării in vigoare a prezentei legi.
Art. III. – Prin derogare de la dreptul comun, indiferent de cauza de nulitate, dreptul la acţiune prevăzut la art. 41 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000, aprobată cu modificări şi completări, prin Legea nr. 501/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se prescrie in termen de 6 luni de la data intrării in vigoare a prezentei legi.
Art. IV. – (1) Cererile de retrocedare avand ca obiect terenuri situate in extravilanul localităţilor la data preluării abuzive, precum şi construcţii de orice fel, situate in extravilanul localităţilor, aparţinand exploataţiilor agricole şi care au fost trecute in proprietatea statului, construcţii de pe terenurile forestiere, care au făcut parte din exploatarea forestieră la data trecerii in proprietatea statului, se vor inainta de către Comisia specială de retrocedare, in vederea soluţionării, in termen de 60 de zile, comisiilor comunale orăşeneşti şi municipale constituite potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1), curge de la data la care Comisia specială de retrocedare primeşte situaţia juridică din care reiese că imobilul respectiv era sau este situat in extravilan.
Art. V. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din Romania, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 308 din 4 iulie 2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 501/2002, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, va fi republicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o nouă numerotare.
Art. VI. – Pe data intrării in vigoare a prezentei legi se abrogă art. VI alin. (1)-(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 184/2002, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 929 din 18 decembrie 2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2004, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 262 din 25 martie 2004.
TITLUL III
Modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999
privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor
cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale din Romania
Art. I. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale din Romania, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 266 din 10 iunie 1999, aprobată cu completări prin Legea nr. 66/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolele 1-5 se abrogă.
2. La articolul 6, alineatele (1), (2) şi (5) vor avea următorul cuprins:
“Art. 6. – (1) Imobilele care au aparţinut comunităţilor minorităţilor naţionale din Romania şi care au fost preluate in mod abuziv, cu sau fără titlu, de statul roman, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, in perioada 6 septembrie 1940 – 22 decembrie 1989, se restituie foştilor proprietari in condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Sunt imobile, in sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, construcţiile existente in natură, impreună cu terenurile aferente lor, situate in intravilanul localităţilor, cu oricare dintre destinaţiile avute la data preluării in mod abuziv, precum şi terenurile aflate la data preluării abuzive in intravilanul localităţilor, nerestituite pană la data intrării in vigoare a prezentei legi. Adăugirile aduse construcţiilor se preiau cu plată, numai dacă acestea nu depăşesc 50% din aria desfăşurată actuală. In caz contrar, nu se va dispune retrocedarea, considerandu-se imobil nou in raport cu cel preluat. Nu se includ in această categorie lucrările de reparaţii curente, capitale, consolidări, modificări ale compartimentării iniţiale, imbunătăţiri funcţionale şi altele asemenea.
(5) In cazul in care imobilele restituite sunt afectate unor activităţi de interes public din invăţămant sau sănătate, finanţate sau cofinanţate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, noul proprietar are obligaţia de a menţine afectaţiunea pe o perioadă de pană la 5 ani de la data emiterii deciziei. In această perioadă noul proprietar va fi beneficiarul unei chirii in cuantumul stabilit prin hotărare a Guvernului. In acest interval plata cheltuielilor de intreţinere aferente imobilului respectiv revine utilizatorilor.”
3. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art 7. – (1) Comisia specială de retrocedare sau, după caz, unitatea deţinătoare va analiza documentaţia prezentată de solicitanţi pentru fiecare imobil şi va dispune, prin decizie motivată, restituirea imobilelor solicitate, respingerea cererii de retrocedare, dacă se apreciază că aceasta nu este intemeiată sau va propune acordarea măsurilor reparatorii in echivalent, in condiţiile stabilite prin legea specială.
(2) Deciziile Comisiei speciale de retrocedare pot fi atacate la instanţa de contencios administrativ in a cărei rază teritorială este situat imobilul solicitat, in termen de 30 de zile de la comunicarea acestora. Hotărarea pronunţată de instanţa de contencios administrativ este supusă căilor de atac potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
(3) Ministerele, prefecturile, primarii, serviciile de cadastru şi birourile de carte funciară, precum şi celelalte instituţii publice au obligaţia de a furniza, la cererea scrisă a Comisiei speciale de retrocedare şi/sau a solicitantului retrocedării, in termen de 30 zile, informaţii privind situaţia juridică a imobilelor care fac obiectul cererilor de restituire, in vederea fundamentării deciziilor.
(4) In situaţia in care imobilul este inscris in Lista cuprinzand monumentele istorice, in decizia de retrocedare se va menţiona că proprietarul are drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege.”
4. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 8. – Prevederile art. 1 alin. (21)-(24) şi (7), art. 11, art. 2 alin. (41), (7) şi (8), art. 3 alin. (2), (21)-(23), art. 4, art. 41, art. 42, art. 5, art. 51-53 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din Romania, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 308 din 4 iulie 2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 501/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică in mod corespunzător.”
Art. II. – De la data intrării in vigoare a prezentei legi curge un nou termen de 6 luni pentru depunerea cererilor de restituire, in condiţiile art. 6 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale din Romania, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 66/2004.
Art. III. – Dreptul la acţiune prevăzut la art. III din Titlul II din prezenta lege se aplică in mod corespunzător.
Art. IV. – (1) Cererile de restituire avand ca obiect terenuri situate in extravilanul localităţilor la data preluării abuzive, precum şi construcţii de orice fel, situate in extravilanul localităţilor, aparţinand exploataţiilor agricole şi care au fost trecute in proprietatea statului, construcţii de pe terenurile forestiere, care au făcut parte din exploataţia forestieră la data trecerii in proprietatea statului, se vor inainta de către Comisia specială de retrocedare, in vederea soluţionării, in termen de 60 de zile, comisiilor comunale, orăşeneşti şi municipale constituite potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1), curge de la data la care Comisia specială de retrocedare primeşte situaţia juridică din care reiese că imobilul respectiv era sau este situat in extravilan.
Art. V. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale din Romania, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 266 din 10 iunie 1999, aprobată cu completări prin Legea nr. 66/2004, cu modificările şi completările ulterioare, va fi republicată in Monitorul Oficial al Romaniei, dandu-se textelor o nouă numerotare.
TITLUL IV
Modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Art. I. – Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 11, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică in mod corespunzător şi in ceea ce priveşte suprafeţele preluate de cooperativele agricole de producţie in baza unor legi speciale sau in orice mod de la membrii cooperatori.”
2. La articolul 11, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
“(21) Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de producţie de la persoanele fizice, fără inscriere in cooperativele agricole de producţie sau de către stat, fără nici un titlu, revin de drept proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, dacă acestea nu au fost atribuite legal altor persoane.”
3. La articolul 18, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(3) Terenurile neatribuite, rămase la dispoziţia comisiei, după incheierea integrală a reconstituirii drepturilor de proprietate, trec in domeniul privat al comunei, oraşului sau al municipiului, urmand a fi puse la dispoziţia celor care doresc să intemeieze sau să dezvolte exploataţii agricole, prin inchiriere, concesionare sau vanzare, in condiţiile legii sau puse la dispoziţie pentru obiective de interes social.”
4. La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
“(21) In cazul instrăinării construcţiilor, suprafeţele de teren aferente prevăzute la alin. (2) sunt cele convenite de părţi la data instrăinării, dovedite prin orice mijloc de probă.”
5. La articolul 24, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
“(11) Suprafaţa terenurilor prevăzute in alin. (1), aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, nu poate fi mai mare decat cea prevăzută in actul de atribuire provenit de la cooperativa de producţie, consiliul popular sau primăria din localitatea respectivă.”
6. La articolul 24, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Foştii proprietari vor fi compensaţi cu o suprafaţă de teren echivalentă in intravilan sau, in lipsă, in extravilan, acceptată de ei, iar, dacă nu mai există teren, se vor acorda despăgubiri.”
7. La articolul 27, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) In toate cazurile in care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia măsurătorilor comisia locală ia act de recunoaşterea reciprocă a limitelor proprietăţii de către vecini, le consemnează in documentele constatatoare, intocmind planurile parcelare şi inaintează documentaţia comisiei judeţene sau prefectului pentru validare şi, respectiv, eliberarea titlurilor de proprietate.”
8. La articolul 27, după alineatul (2) se introduc alineatele (21) şi (22), cu următorul cuprins:
“(21) Proprietarii sau moştenitorii acestora care nu s-au inscris in cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate vor putea cere prefectului, prin comisiile de fond funciar, titluri de proprietate conform prezentei legi. Acestor categorii de proprietari şi moştenitori le sunt aplicabile numai prevederile art. 64.
(22) In cazurile in care s-au emis titluri de proprietate in mod abuziv altor persoane decat foştii proprietari iar aceştia deţineau la acel moment adeverinţe de proprietate şi aveau posesia terenului, comisiile de fond funciar vor revoca titlurile emise cu incălcarea legii, dacă acestea nu au intrat in circuitul civil. Dacă respectivele titluri de proprietate au intrat in circuitul civil prin acte de vanzare-cumpărare sau in alt mod, fostul proprietar se va adresa justiţiei pentru constatarea nulităţii absolute a titlului respectiv potrivit prevederilor art. III din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.”
9. La articolul 27, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:
“(41) Primarul va afişa lunar suprafaţa constituită sau reconstituită, numele beneficiarilor, amplasamentul, planurile parcelare, precum şi suprafaţa rămasă in rezerva comisiei locale.”
10. La articolul 52, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
“(3) Prevederile art. 274 din Codul de procedură civilă sunt aplicabile.”
11. Articolul 60 se abrogă.
12. La articolul 92, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(3) Scoaterea definitivă din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan, de clasa I şi clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrări de imbunătăţiri funciare, precum şi a celor plantate cu vii şi livezi, prin extinderea intravilanului localităţilor, se face la propunerea consiliilor locale, prin ordin al directorului Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală, cu avizul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.”
13. La articolul 92, alineatul (5) se abrogă.
14. Articolul 108 se abrogă.
15. Articolul 109 se abrogă.
16. După articolul 110, se introduc trei noi articole, articolele 1101, 1102 şi 1103 cu următorul cuprins:
“Art. 1101. – Constituie contravenţii la normele privind reconstituirea dreptului de proprietate următoarele fapte:
a) fapta persoanei fizice care are calitatea de membru al comisiei locale sau judeţene de aplicare a prezentei legi de a impiedica in orice mod sau de a intarzia nejustificat reconstituirea sau constituirea, după caz, a dreptului de proprietate ori eliberarea titlului de proprietate către persoanele indreptăţite, precum şi eliberarea titlului de proprietate fără indeplinirea condiţiilor legale;
b) neafişarea datelor menţionate in art. 27 alin. (41) de către primar in termen de 10 zile de la sfarşitul lunii precedente;
c) afişarea de către primar a unor date privind reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, care nu corespund realităţii.
Art. 1102. – Contravenţiile prevăzute la art. 1101 se sancţionează astfel:
a) cea de la litera a) cu amendă de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei;
b) cele de la literele b) şi c) cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
Art. 1103. – Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 1101 şi art. 1102 se fac de către imputerniciţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi de către prefect sau imputerniciţii acestuia, in cazul membrilor comisiilor locale.”
Art. II. – Comisiile de aplicare a legilor fondului funciar au obligaţia ca in termen de cel mult 120 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi să inainteze Agenţiei Domeniilor Statului documentele necesare intocmirii protocoalelor de predare-primire cu această instituţie privind terenurile care au fost preluate direct de la societăţile comerciale din portofoliul Agenţiei Domeniilor Statului, precum şi de la staţiunile de cercetare, institute şi unităţi de invăţămant.
TITLUL V
Modificarea şi completarea Legii nr. 169/1997 pentru modificarea şi
completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Articol unic. – Legea nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 299 din 4 noiembrie 1997, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul III alineatul (1), partea introductivă şi litera a) se modifică şi vor avea următorul cuprins;
“Art. III. – (1) Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, următoarele acte emise cu incălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt:
(i) actele de reconstituire in favoarea unor persoane care nu au avut niciodată teren in proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie sau la stat sau care nu au moştenit asemenea terenuri;
(ii) actele de reconstituire şi constituire in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale foştilor proprietari, solicitate de către aceştia, in termen legal, libere la data solicitării, in baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 şi a prezentei legi, precum şi actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public in acest scop;
(iii) actele de reconstituire şi constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost inscrişi in cooperativa agricolă de producţie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate;
(iv) actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate emise după eliberarea titlului de proprietate fostului proprietar pe vechiul amplasament, transcris in registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni sau, după caz, intabulat in cartea funciară, precum şi actele de instrăinare efectuate in baza lor;
(v) actele de reconstituire şi constituire a dreptului de proprietate in măsura in care au depăşit limitele de suprafaţă stabilite de art. 24 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991;
(vi) actele de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri forestiere pentru persoanele care nu au deţinut anterior in proprietate astfel de terenuri.”
2. La articolul III, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
“(11) Actele administrative prin care au fost trecute in domeniul public sau privat al statului sau al localităţilor terenuri pentru care s-au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată işi suspendă efectele cu privire la aceste terenuri pană la soluţionarea cererii de către comisia de fond funciar, cu excepţia terenurilor intrate deja in circuitul civil. După validarea cererii de reconstituire, terenul trece in rezerva comisiei de fond funciar in vederea punerii in posesie.”
3. La articolul III, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Nulitatea poate fi invocată de primar, prefect, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi de alte persoane care justifică un interes legitim, iar soluţionarea cererilor este de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun.”
4. La articolul III, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (21)-(24), cu următorul cuprins:
“(21) Nulitatea absolută, in sensul prezentei legi, va putea fi invocată şi in litigiile in curs.
(22) Nulitatea absolută nu operează asupra titlurilor obţinute de foştii proprietari pe alte amplasamente dacă la intrarea in vigoare a prezentei legi şi-au găsit vechile amplasamente de care au fost deposedaţi atribuite legal altor persoane conform Legii nr. 18/1991.
(23) Foştii proprietari pot reveni la vechiul amplasament şi atunci cand persoanele puse in posesie pe aceste terenuri renunţă in favoarea lor la titlurile de proprietate deja eliberate.
(24) In cazul unor instrăinări succesive ale terenurilor, cel care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat să remită preţul actualizat fostului proprietar rămas fără teren.”
TITLUL VI
Modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea
dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor
forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului
funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997
Art. I. – Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 12 ianuarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 1. – Persoanelor fizice şi persoanelor juridice care au formulat cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile agricole şi pentru terenurile forestiere, in termen legal, li se reconstituie dreptul de proprietate in condiţiile prevăzute de prezenta lege. Dispoziţiile acestei legi se aplică şi in cazul restituirii construcţiilor accesorii terenurilor agricole şi silvice.”
2. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 2. – (1) In aplicarea prevederilor prezentei legi reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, dacă acestea nu au fost atribuite legal altor persoane. Comisiile de aplicare a legilor fondului funciar, de comun acord cu proprietarii, pot comasa terenurile care urmează să fie retrocedate intr-un singur amplasament.”
3. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevăzute la art. 9 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se face pentru diferenţa dintre suprafaţa de 10 ha de familie şi cea adusă in cooperativa agricolă de producţie sau preluată prin legi speciale ori in orice mod de la membrii cooperatori, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.”
4. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 4. – (1) Pentru terenurile din extravilanul localităţilor, foste proprietăţi ale persoanelor fizice şi juridice, care au trecut in proprietatea statului şi pe care se găsesc instalaţii hidrotehnice, hidroelectrice sau de hidroamelioraţii, pe care se desfăşoară activităţi miniere de exploatare sau operaţiuni petroliere de dezvoltare-explorare şi exploatare, se restituie, in condiţiile legii, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora suprafeţe echivalente constituite din rezerva existentă la comisiile locale, iar in situaţia in care aceste suprafeţe sunt insuficiente, din domeniul privat al statului, din aceeaşi localitate sau din alte localităţi, acceptate de foştii proprietari. In cazurile in care compensarea nu este posibilă se vor acorda despăgubiri foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, in condiţiile legii.”
5. La articolul 4, după alineatul (1) se introduc nouă alineate noi, alineatele (11)-(19), cu următorul cuprins:
“(11) Pentru terenurile foştilor proprietari persoane fizice sau juridice, inclusiv cooperative piscicole sau alte forme asociative prevăzute la art. 26 alin. (1), pe care s-au aflat, la data deposedării, amenajări piscicole, sere sau plantaţii de hamei, de duzi, plantaţii viticole sau pomicole, in prezent proprietatea statului, restituirea se face pe vechile amplasamente, cu obligaţia de a le menţine destinaţia şi, acolo unde este cazul, unitatea şi funcţionalitatea.
(12) Pentru terenurile menţionate mai sus, pe care s-au efectuat de către stat investiţii, neamortizate pană la intrarea in vigoare a prezentei legi, foştii proprietari pot opta pentru reconstituirea pe vechiul amplasament, cu obligaţia de a plăti statului, in termen de 10 ani, contravaloarea neamortizată a investiţiei, dacă aceasta reprezintă mai mult de 30% din valoarea totală a investiţiei la data intrării in vigoare a acestei legi, sau să primească terenuri pe alte amplasamente, acceptate de aceştia, de aceeaşi categorie de folosinţă cu terenul pe care l-au predat ori despăgubiri.
(13) Pentru terenurile preluate de stat de pe care investiţiile au fost vandute cu respectarea legii, foştii proprietari pot opta pentru alt amplasament, acceptat de aceştia, sau pentru despăgubiri plătite fie de către investitor, fie de către stat.
(14) In cazul opţiunii pentru despăgubiri plătite de investitori, foştii proprietari vor conveni cu investitorii, in termen de 3 luni de la data intrării in vigoare a acestei legi sau de la data validării cererii de reconstituire a dreptului de proprietate, preţul terenului, care nu poate fi mai mic decat valoarea sa de piaţă, şi termenul de plată, care nu poate fi mai mare de 3 ani.
(15) Acordul va fi inregistrat la comisia judeţeană care a validat cererea de reconstituire şi devine titlu executoriu pentru plata preţului dacă investitorul nu işi respectă obligaţia de plată in termenul convenit. Din momentul inregistrării acordului, opţiunea părţilor este definitivă şi părţile nu mai pot opta pentru alte forme de reconstituire şi, respectiv, despăgubire. Proprietarii se vor putea adresa statului, in condiţiile dispoziţiilor legale privind acordarea de despăgubiri de către acesta, doar pentru acoperirea valorii investiţiilor preluate de stat o dată cu terenul pe care l-au avut in proprietate.
(16) Pană la efectuarea plăţii, proprietarul investiţiei va plăti fostului proprietar al terenului o sumă, convenită de părţi, care nu poate fi mai mică decat redevenţa plătită statului la momentul acordului şi nu va putea instrăina in nici un mod investiţia sa, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(17) Proprietarii investiţiilor dobandesc dreptul de proprietate asupra terenului in momentul achitării integrale a contravalorii terenului.
(18) In situaţia in care nu se optează pentru despăgubiri plătite de către investitor, sau in situaţia in care fostul proprietar şi investitorul nu ajung la un acord in termenul menţionat la alin. (14), fostul proprietar va primi teren pe alt amplasament, acceptat de acesta, sau despăgubiri de la stat, atat pentru teren cat şi pentru investiţiile dovedite la data preluării terenului, in condiţiile legii.
(19) In cazul realizării acordului prevăzut la alin. (14), pentru investiţiile dovedite la data preluării terenului, fostul proprietar primeşte despăgubiri de la stat, in condiţiile legii.”
6. La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) In cazul in care investiţiile pentru care suprafaţa de teren a fost preluată de stat nu au fost executate sau se află in stadiu de proiect, suprafaţa preluată se restituie, la cerere, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, pe vechiul amplasament.”
7. La articolul 6, alineatele (11) şi (12) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“(11) Titlurile de proprietate obţinute anterior intrării in vigoare a Legii nr. 18/1991 şi existenţa liberă a vechilor amplasamente fac dovada absolută a proprietăţii, obligand comisiile de fond funciar să procedeze la validarea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.
(12) Consemnările efectuate intre anii 1945 şi 1990 in registrele agricole, cererile de intrare in fostele cooperative agricole de producţie, documentele existente la arhivele statului referitoare la proprietatea terenurilor, neinsoţite de titlurile de proprietate, au valoare declarativă cu privire la proprietate.”
8. La articolul 6, după alineatul (12) se introduc două noi alineate, alineatele (13) şi (14), cu următorul cuprins:
“(13) In situaţia in care nu mai există inscrisuri doveditoare, proba cu martori este suficientă in reconstituirea dreptului de proprietate cand aceasta se face pe vechile amplasamente şi cand martorii ce le recunosc sunt proprietarii vecini sau moştenitorii lor, pe toate laturile terenului pentru care s-a cerut reconstituirea.
(14) Orice probă dovedind dreptul de proprietate al foştilor proprietari poate fi inlăturată numai printr-o probă de aceeaşi forţă produsă de către deţinătorul actual al terenului sau de către terţi, tăgăduind dreptul de proprietate.”
9. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Dispoziţiile art. 12 şi art. 27 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind restabilirea dreptului de proprietate prin reconstituire, precum şi dispoziţiile procedurale prevăzute la art. 51-59 din aceeaşi lege se aplică in mod corespunzător la reconstituirea dreptului de proprietate, potrivit prezentei legi.”
10. La articolul 6, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) şi (22), cu următorul cuprins:
“(21) In situaţia in care anumite suprafeţe sunt revendicate de două persoane, dintre care una este fostul proprietar, căruia i s-a preluat terenul prin măsurile abuzive aplicate in perioada anilor 1945-1990, şi cea de a doua, persoana căreia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar in limita resurselor de teren existente, inclusiv a rezervelor create, se va restitui terenul in natură ambilor solicitanţi. In cazul in care resursele sunt insuficiente, se va atribui in natură terenul persoanei care deţinea actele de proprietate in anul 1990, iar cei care au fost improprietăriţi cu asemenea terenuri vor fi despăgubiţi in condiţiile legii.
(22) Diferenţele intre suprafeţele inscrise in titlurile de proprietate, in registrele agricole, in cererile de intrare in cooperativă, in actele de donaţie către stat, in arhivele statului din perioada 1945-1990 şi situaţia de fapt la data punerii in posesie se corectează in favoarea foştilor proprietari.”
11. Articolul 61 se abrogă.
12. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 7. – Pentru terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate conform art. 3, 4, 5 şi 23, se va emite un titlu de proprietate suplimentar, dacă persoanele in cauză au deja un titlu emis in condiţiile Legii fondului funciar nr. 18/1991.”
13. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 8 – Persoanelor fizice cărora li s-a reconstituit proprietatea pentru diferenţa dintre suprafaţa de 10 hectare de familie şi suprafaţa preluată de stat prin legi speciale, dar nu mai mult de 50 de hectare, pe mai multe loturi decat au deţinut inainte de preluare, la cerere, dacă este posibil, li se comasează terenurile in loturi mai mari sau intr-un singur lot, de aceeaşi categorie de folosinţă cu cel preluat, inclusiv din terenurile proprietate de stat, eliberandu-se un nou titlu de proprietate, după revocarea celui iniţial de comisia judeţeană de fond funciar.”
14. La articolul 9, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“Art. 9. – (1) Terenurile proprietate de stat, administrate de institutele, centrele şi staţiunile de cercetare, destinate cercetării şi producerii de seminţe, de material săditor din categorii biologice superioare şi de animale de rasă, răman in administrarea acestora, cu excepţia terenurilor agricole preluate de la foştii proprietari şi solicitate de persoanele indreptăţite la reconstituire. Terenurile din perimetrele staţiunilor, institutelor şi centrelor de cercetare care fac obiectul retrocedării se vor delimita in sole compacte, incepand de la marginea perimetrului, conform Legii nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Terenurile agricole care au aparţinut cu titlu de proprietate Academiei Romane, universităţilor, instituţiilor de invăţămant superior cu profil agricol şi unităţilor de cercetare in 1945, revin in proprietatea acestora.”
15. La articolul 9, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins:
“(11) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi terenurilor folosite la data intrării in vigoare a prezentei legi de unităţile de invăţămant cu profil agricol sau silvic. Suprafeţele care răman in administrarea instituţiilor de invăţămant vor fi delimitate prin hotărare a Guvernului in termen de 90 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi.
(12) Pentru suprafeţele de teren care se restituie pe vechiul amplasament persoanelor indreptăţite in condiţiile alin. (1) şi (11) unităţile de cercetare şi invăţămant vor primi in administrare suprafeţe de teren corespunzătoare din proprietatea statului.”
16. La articolul 9, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
“(4) Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole care au aparţinut Academiei Romane se face prin comasarea terenurilor de către Agenţia Domeniilor Statului, la cererea Academiei Romane, dacă nu se afectează vechile amplasamente ale foştilor proprietari şi cu respectarea prevederilor Legii nr. 752/2001 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Romane, cu completările ulterioare.”
17. La articolul 12, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 12. – (1) Comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale din unităţile administrativ-teritoriale pe care se află terenurile, impreună cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară vor delimita terenurile solicitate pe vechile amplasamente, dacă acestea nu au fost atribuite legal altor persoane, sau in sole situate in vecinătatea localităţilor, acceptate de foştii proprietari, cu asigurarea accesului la lucrările de hidroamelioraţii, acolo unde ele există.”
18. Articolul 13 va avea următorul cuprins:
“Art. 13. – Prefectul, in calitatea sa de preşedinte al comisiei judeţene, va intocmi şi va inainta lunar Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor un raport privind situaţia aplicării prevederilor legii, cu propuneri de măsuri, inclusiv de angajare a răspunderii pentru primarii care intarzie sau impiedică in orice mod reconstituirea dreptului de proprietate in termenele şi in condiţiile stabilite de lege.”
19. Articolele 15, 19 şi 20 se abrogă.
20. Articolul 22 va avea următorul cuprins:
“Art. 22. – Reconstituirea dreptului de proprietate, punerea in posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate, in cazul persoanelor fizice, se fac de către comisiile locale şi comisiile judeţene sau de prefect, in conformitate cu prevederile art. 12 şi art. 51-59 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 169/1997, cu prevederile Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi Sancţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea in posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărarea Guvernului nr. 1.172/2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.”
21. La articolul 23, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu următorul cuprins:
“(12) Unităţile de cult prevăzute la alin. (1), dacă au avut in proprietate suprafeţe mai mari decat cele retrocedate pană la intrarea in vigoare a prezentei legi, pot cere reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafaţă deţinută in 1945.”
22. La articolul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 24. – (1) Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, pentru diferenţa dintre suprafaţa primită prin aplicarea legilor fondului funciar şi cea avută in proprietate, persoanelor fizice şi juridice sau, după caz, moştenitorilor acestora, se face pe vechile amplasamente.”
23. La articolul 24, după alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (11)-(14), cu următorul cuprins:
“(11) In cazul in care validarea s-a făcut pe alt amplasament decat cel avut in proprietate iar pentru respectiva suprafaţă nu s-a făcut punerea in posesie, titlul de proprietate se emite pe numele fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia.
(12) Terenurile din ariile naturale protejate, constituite şi declarate astfel potrivit legii, arboretele constituite ca unităţi – sursă pentru producerea materialelor forestiere de reproducere, plantajele, culturile de plante – mamă pentru producţia de butaşi, inscrise in catalogul naţional al materialelor de bază, se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, cu obligaţia de a le păstra destinaţia şi de a le asigura administrarea prin structuri silvice autorizate. Fostul proprietar poate opta pentru atribuirea unei suprafeţe echivalente din fondul forestier proprietate de stat.
(13) In cazul terenurilor defrişate după data de 1 ianuarie 1990 fostul proprietar poate opta pentru restituirea pe vechiul amplasament.
(14) In cazul in care pe vechiul amplasament se află păduri incadrate in grupa I funcţională conform prevederilor Legii nr. 26/1996 – Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare, fostul proprietar sau moştenitorii acestuia trebuie să respecte destinaţia acestora şi să permită lucrările de intervenţie necesare sau pot opta pentru restituirea unui alt teren, situat in apropierea vechiului amplasament.”
24. La articolul 24, alineatele (2), (3), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“(2) Se exceptează de la reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente terenurile atribuite foştilor proprietari, cu respectarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care s-au eliberat titluri de proprietate sau procese-verbale de punere in posesie.
(3) Pentru cazurile prevăzute la alin. (2) punerea in posesie se va face pe alte terenuri, situate in apropierea vechilor amplasamente, acceptate de proprietar.
(4) Unităţile şi subunităţile silvice din subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, precum şi ceilalţi deţinători actuali ai terenurilor forestiere solicitate de foştii proprietari sau de moştenitorii lor, vor pune la dispoziţie comisiilor locale de aplicare a prevederilor prezentei legi suprafeţele de teren pentru care cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost validate, pe categorii de deţinători prevăzute in prezenta lege, in condiţiile prevăzute la alin. (1)-(3). Trecerea efectivă a terenurilor in proprietatea privată se va face cu ocazia punerii in posesie, potrivit prezentei legi.
(5) Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va lua măsuri ca fiecare ocol silvic să delimiteze perimetrele cu terenuri ce răman in proprietatea statului de terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privată.”
25. La articolul 24, alineatele (31) şi (32) se abrogă.
26. La articolul 24, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
“(6) Terenurile proprietate de stat, administrate de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, destinate activităţii de cercetare, răman in administrarea acestuia, cu excepţia terenurilor forestiere preluate de la foştii proprietari şi solicitate de persoanele indreptăţite la reconstituire. Terenurile forestiere destinate cercetării care fac obiectul retrocedării se vor delimita in trupuri compacte, incepand de la marginea perimetrului.”
27. La articolul 25, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“Art. 25. – (1) Reconstituirea dreptului de proprietate şi punerea in posesie a titularilor, in cazul terenurilor forestiere, precum şi eliberarea titlurilor de proprietate se fac de comisiile locale şi, respectiv, comisiile judeţene, in condiţiile şi cu procedura stabilite de Legea fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 169/1997, de Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea in posesie a proprietarilor, aprobat prin hotărarea Guvernului nr. 1.172/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi conform prezentei legi.
(3) Pentru persoanele prevăzute la art. 24 alin. (1) din prezenta lege se va emite un titlu de proprietate suplimentar. Dacă nu a fost emis incă un titlu de proprietate pentru suprafaţa de teren forestier primită prin aplicarea legilor fondului funciar, se va emite un singur titlu pentru intreaga suprafaţă rezultată din aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 169/1997 şi a prezentei legi.”
28. La articolul 26, alineatele (1), (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“Art. 26. – (1) Formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi faneţelor, obşti de moşneni in devălmăşie, obşti răzeşeşti nedivizate, composesorate, obşti de cumpărare, păduri grănicereşti, păduri urbariale, comune politice, cooperative, alte comunităţi şi forme asociative cu diferite denumiri, li se va elibera un singur titlu de proprietate, la solicitarea reprezentantului legal al acestora, cu menţiunea la titular, după caz: “obşte de moşneni”, “obşte de răzeşi”, “composesorat”, “păduri grănicereşti”, alte asociaţii şi forme asociative cu denumirea localităţii respective.
(2) Formelor asociative li se va restitui in intregime suprafaţa avută in proprietate.
(3) Titlul de proprietate va fi insoţit de o schiţă de amplasament a suprafeţei de teren forestier care a aparţinut obştii de moşneni, obştii de răzeşi, composesoratului şi altora asemenea, ce urmează a fi restituit.”
29. La articolul 26, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:
“(31) Punerea in posesie in cazul suprafeţelor reconstituite pe raza mai multor comune se face de către comisiile locale sub coordonarea şi cu avizul oficiilor judeţene ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar in cazul suprafeţelor reconstituite pe raza mai multor judeţe de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Titlul de proprietate se va emite de comisia judeţeană in a cărei rază teritorială se afla sediul formei asociative.”
30. Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 27. – Administrarea şi exploatarea terenurilor forestiere prevăzute la art. 26 din prezenta lege se face in conformitate cu statutele formelor asociative admise de legislaţia statului roman in perioada anilor 1921-1946, in măsura in care nu contravin legislaţiei in vigoare.”
31. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 28 – (1) In vederea organizării administrării terenurilor forestiere prevăzute la art. 26 din prezenta lege şi a determinării responsabilităţilor cu privire la administrarea lor, persoanele indreptăţite se vor reorganiza, in baza acestei legi, in formele asociative iniţiale.
(2) In termen de 90 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi un comitet ad-hoc va solicita judecătoriei in a cărei rază teritorială sunt situate terenurile recunoaşterea formelor asociative de administrare şi de exploatare a terenurilor forestiere.
(3) Comitetul ad-hoc va prezenta judecătoriei, o dată cu cererea, un statut in formă autentică sau certificată de avocat, in care se vor stabili structura acestora, organele de conducere, modul de administrare a terenurilor forestiere, in condiţiile legii, drepturile şi obligaţiile membrilor, răspunderi, sancţiuni, modul de dizolvare, precum şi alte prevederi specifice.
(4) Prin hotărare judecătorească formele asociative de administrare in comun, constituite in condiţiile şi cu respectarea regimului silvic prevăzut de lege, redobandesc calitatea de persoană juridică. Hotărarea judecătorească va fi inscrisă intr-un registru special ţinut de judecătorie.
(5) Suprafeţele forestiere aflate in proprietate comună, conform naturii acestora, răman in proprietate indiviză pe toată durata existenţei lor.
(6) Membrii formelor asociative aflaţi in devălmăşie sau indiviziune nu pot instrăina propriile cote-părţi unor persoane din afara acestora.
(7) Terenurile acestor forme asociative nu pot fi instrăinate in nici un mod, in intregime sau in parte.
(8) In cazul dizolvării formelor asociative proprietatea indiviză a acestora va trece in proprietatea publică a consiliilor locale in raza cărora se află terenurile respective.”
32. La articolul 29, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
“Art. 29. – (1) In aplicarea prevederilor art. 47 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile forestiere şi eliberarea titlului de proprietate se vor face pe numele parohiei, schitului, mănăstirii, instituţiei de cultură şi invăţămant, Academiei Romane in limita suprafeţelor pe care le-au avut in proprietate, chiar dacă terenurile sunt situate pe raza mai multor localităţi sau judeţe.
(2) Centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile şi alte structuri ale unităţilor de cult dobandesc, prin reconstituire, dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere.”
33. La articolul 29, după alineatul (31) se introduce un nou alineat, alineatul (32), cu următorul cuprins:
“(32) Diferenţa de suprafaţă neatribuită se reconstituie in forma şi structura de proprietate existentă la momentul naţionalizării terenurilor forestiere de către regimul comunist; reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere care au aparţinut Academiei Romane se face prin comasarea terenurilor de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, la cererea Academiei Romane, dacă nu se afectează vechile amplasamente ale foştilor proprietari şi cu respectarea prevederilor Legii nr. 752/2001.”
34. La articolul 291, alineatul (4) se abrogă.
35. Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 30. – In aplicarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 169/1997, precum şi a prezentei legi, cetăţenii romani au aceleaşi drepturi, indiferent dacă la data inregistrării cererii aveau domiciliul in ţară sau in străinătate.”
36. Articolul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 31. – (1) Construcţiile de pe terenurile forestiere care se retrocedează prin efectul prezentei legi şi care au făcut parte din exploataţia forestieră la data trecerii in proprietatea statului se restituie foştilor proprietari sau, după caz, moştenitorilor acestora.
(2) In cazul in care astfel de bunuri imobile nu mai există, se vor acorda despăgubiri.
(3) Construcţiile de pe terenurile forestiere, inclusiv cele de corectare a torenţilor, drumurile forestiere, sediile de cantoane silvice, cabanele de vanătoare, pepinierele, alte amenajări silvice, instalaţii sau mijloace fixe, inclusiv cele aflate in curs de execuţie, amplasate in suprafeţele care fac obiectul retrocedării, trec in proprietatea persoanelor fizice sau juridice cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor.
(4) Prevederile alin. (3) se aplică cu condiţia deţinerii in proprietate a suprafeţelor minime pentru constituirea unui ocol silvic, in proprietate individuală sau in asociere cu alte persoane fizice sau juridice.
(5) Bunurile prevăzute la alin. (3) trec in proprietate privată cu obligaţia păstrării destinaţiei acestora, exploatarea şi intreţinerea acestora fiind efectuate de către ocolul silvic care asigură administrarea pădurii.
(6) In situaţia in care persoanele cărora li se reconstituie dreptul de proprietate nu indeplinesc condiţia prevăzută la alin. (4) reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente, stabilite cu acordul proprietarilor.
(7) Sediile ocoalelor, silvice trec in proprietatea persoanelor juridice sau fizice dacă suprafaţa care se retrocedează acestora, individual sau in asociere, este mai mare decat jumătate din suprafaţa administrată de respectivul ocol silvic anterior retrocedării.
(8) Obiectivele realizate ca urmare a finanţărilor din imprumuturile aprobate prin Ordonanţa Guvernului nr. 28/1999, Ordonanţa Guvernului nr. 97/2000 şi Legea nr. 400/2003 trec in proprietate privată in condiţiile de la alin. (3) şi (4).
(9) Obiectivele aflate in curs de realizare finanţate din imprumuturile menţionate la alin. (8) trec in proprietate privată după finalizarea lucrărilor aflate in curs şi punerea in funcţiune, cofinanţarea şi rambursarea asigurandu-se prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.”
37. Articolul 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 33. – (1) Pot cere reconstituirea dreptului de proprietate şi foştii proprietari cărora li s-au respins cererile sau li s-au modificat sau anulat adeverinţele de proprietate, procesele-verbale de punere in posesie sau titlurile de proprietate prin nesocotirea prevederilor art. III din Legea nr. 169/1997. Cererile de reconstituire a dreptului de proprietate se consideră a fi depuse in termen chiar dacă acestea au fost depuse la alte comisii decat cele competente potrivit legii; aceste comisii vor trimite cererile, din oficiu, comisiilor competente, inştiinţand despre acest lucru şi persoanele indreptăţite. Persoanele fizice şi persoanele juridice, care nu au depus in termenele prevăzute de Legea nr. 169/1997 şi de prezenta lege cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate sau, după caz, actele doveditoare, pot formula astfel de cereri in termen de 60 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi. In cazul formelor asociative prevăzute la art. 26 alin. (1) din lege aflate in curs de constituire, cererea poate fi formulată de comitetul ad-hoc de iniţiativă.
(2) In situaţia in care după depunerea cererilor de reconstituire s-au administrat probe care atestă alte terenuri ce au aparţinut petenţilor in proprietate, ele se restituie acestora pe vechile amplasamente, dacă sunt libere.”
38. Articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 35. – Ocoalele silvice şi actualii deţinători răspund de paza şi protecţia vegetaţiei forestiere de pe terenurile solicitate de foştii proprietari şi după punerea in posesie, pană la formarea structurilor proprii de pază sau administrare ori pană la incheierea unor contracte de administrare şi pază cu un ocol silvic. Contravaloarea cheltuielilor aferente acestor servicii, pentru intervalul de timp cuprins intre punerea in posesie şi crearea structurilor proprii, respectiv incheierea de contracte de pază şi administrare, vor fi suportate de către stat.”
39. Articolul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 36. – Persoanelor fizice cărora li s-a stabilit dreptul de proprietate prin improprietărire, cu ocazia aplicării Legii nr. 187/1945 pentru infăptuirea reformei agrare, dar cărora nu li s-a atribuit efectiv terenul la care aveau dreptul sau cărora atribuirea le-a fost anulată li se vor acorda terenurile respective in limita suprafeţelor disponibile sau despăgubiri.”
40. Articolul 37 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 37. – Persoanelor fizice ale căror terenuri au intrat in componenţa fostelor cooperative agricole de producţie şi, ca urmare a comasărilor, nu li s-a reconstituit dreptul de proprietate in condiţiile Legii fondului funciar nr. 18/1991, li se reconstituie dreptul de proprietate in condiţiile prezentei legi, pe vechile amplasamente, in perimetrul societăţilor comerciale cu capital de stat, dacă acestea nu au fost atribuite in conformitate cu art. 2 alin. (1) din prezenta lege.”
41. Articolul 39 se abrogă.
42. Articolul 40 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 40. – Pentru suprafeţele de pe care s-a exploatat masă lemnoasă in perioada dintre validarea cererilor de retrocedare şi punerea in posesie a proprietarilor, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va acorda acestora beneficiul realizat, după deducerea cheltuielilor de exploatare, şi va suporta cheltuielile de impădurire a suprafeţelor neregenerate.”
43. După articolul 41, se introduce articolul 42 cu următorul cuprins:
“Art. 42. – Cererile sau acţiunile in justiţie, cererile accesorii şi incidente, precum şi intabularea titlurilor de proprietate rezultate din aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a prezentei legi sunt scutite de taxa de timbru şi de timbru judiciar.”
Art. II. – (1) Se infiinţează in cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor o direcţie pentru coordonarea şi controlul aplicării legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare de către instituţiile administraţiei de stat şi comisiile de fond funciar, asigurand aplicarea unitară de către acestea a reglementărilor in domeniu.
(2) In cadrul direcţiei vor activa 40 de persoane preluate prin transfer de la alte instituţii şi autorităţi publice, conduse de un vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale cu rang de subsecretar de stat.
(3) Cele 40 de posturi prevăzute la alin. (2), impreună cu bugetele aferente, se preiau la Cancelaria Primului Ministru. Numărul de posturi al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor se va suplimenta cu numărul de posturi preluate de la alte instituţii şi autorităţi publice, astfel incat numărul maxim de posturi va fi de 131, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.
Art. III. – Persoanele fizice şi persoanele juridice pot formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferenţele de suprafaţă ce pot fi restituite conform prezentei legi in termen de 60 de zile de la intrarea acesteia in vigoare.
Art. IV. – Guvernul va modifica, in termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi, Regulamentul aprobat prin Hotărarea Guvernului nr. 1.172/2001, cu modificările ulterioare.
Art. V. – Despăgubirile acordate potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată prin prezenta lege, vor urma procedura şi se vor supune dispoziţiilor privind acordarea despăgubirilor din Titlul VII.
Art. VI. – Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 12 ianuarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se va republica, dandu-se textelor o nouă numerotare.
TITLUL VII
Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor
preluate in mod abuziv
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. – (1) Prezenta lege reglementează sursele de finanţare, cuantumul şi procedura de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor care nu pot fi restituite in natură, rezultate din aplicarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din Romania, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 501/2002, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale din Romania, aprobată cu modificări prin Legea nr. 66/2004, cu modificările ulterioare. (2) Dispoziţiile prezentului titlu sunt aplicabile şi despăgubirilor propuse prin decizia motivată a conducătorului instituţiei publice implicate in privatizare sau, după caz, prin ordinul ministrului finanţelor publice, in temeiul art. 32 alin. (3) din Legea nr. 10/2001. (3) Despăgubirile acordate in baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, vor urma procedura şi se vor supune dispoziţiilor privind acordarea despăgubirilor din această lege. Art. 2. – Pentru asigurarea resurselor financiare necesare acordării de despăgubiri in conformitate cu prevederile prezentei legi se infiinţează organismul de plasament colectiv in valori mobiliare denumit Fondul “Proprietatea”, conform prevederilor Capitolului II. Art. 3. – In inţelesul prezentului titlu, expresiile şi termenii de mai jos au următoarele semnificaţii: a) titluri de despăgubire sunt certificate emise de Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, in numele şi pe seama statului roman, care incorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului roman, corespunzător despăgubirilor acordate potrivit prezentei legi şi care urmează a fi exersate prin conversia in acţiuni emise de Fondul “Proprietatea”; “titlurile de despăgubire” nu pot fi vandute sau cumpărate inainte de conversia lor in acţiuni emise de Fondul “Proprietatea”; b) Fondul “Proprietatea” este acea entitate destinată realizării plăţii prin echivalent a despăgubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman in perioada de referinţă a actelor normative prevăzute la art. 1 alin. (1) şi a celor aferente pretenţiilor rezultate din aplicarea art. 32 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată; c) entitatea investită cu soluţionarea notificării este, după caz, unitatea deţinătoare sau persoana juridică abilitată de lege să soluţioneze o notificare cu privire la un bun care nu se află in patrimoniul său (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Ministerul Finanţelor Publice, alte autorităţi publice centrale sau locale implicate); d) evaluator este persoana fizică sau juridică cu experienţă semnificativă in domeniu, competentă in evaluare pe piaţa proprietăţilor imobiliare, care cunoaşte, inţelege şi poate pune in aplicare in mod corect acele metode şi tehnici recunoscute care sunt necesare pentru efectuarea unei evaluări credibile in conformitate cu Standardele Internaţionale de Evaluare, şi care este membru al unei asociaţii naţionale profesionale de evaluare recunoscute ca fiind de utilitate publică avand calitatea de evaluator independent; e) Standardele Internaţionale de Evaluare sunt standardele editate de Comitetul pentru Standarde Internaţionale de Evaluare (IVSC – International Valuation Standards Committee); f) oferta de capital disponibil este oferta de privatizare prin restituire lansată şi derulată, in total sau in parte, pană la data prezentei legi, de oricare dintre entităţile implicate in procesul de privatizare şi destinată exclusiv persoanelor indreptăţite, să beneficieze de măsura reparării prejudiciului creat prin acţiuni sau titluri de valoare nominală, acordată in temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată; g) titlu de valoare nominală nevalorificat este orice titlu de valoare nominală emis de Ministerul Finanţelor Publice pană la data prezentei legi, neutilizat de către deţinător sau dobanditorul subsecvent inregistrat al acestora in cadrul procesului de privatizare in conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, şi care se converteşte de drept in titluri de despăgubire la data depunerii sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, după procedura prevăzută in prezenta lege; la data intrării in vigoare a prezentei legi incetează puterea circulatorie a titlurilor de valoare nominală nevalorificate. Art. 4. – Principiile de acordare a titlurilor de participare la fond sunt următoarele: a) acordarea unor despăgubiri juste şi echitabile in raport cu practica jurisdicţională internă şi internaţională avand ca obiect cauze prin care s-au stabilit despăgubiri pentru imobile preluate in mod abuziv de statul roman; b) neplafonarea prin lege a despăgubirilor acordate conform prevederilor prezentei legi. Art. 5. – (1) Titlurile de despăgubire au următorul regim juridic şi caracteristici: a) drepturile stabilite prin titlurile de despăgubire se pot transmite numai prin succesiune, potrivit prevederilor legii civile romane; b) prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile aferente titlurilor de plată obţinute de persoanele indreptăţite potrivit legii, titularii iniţiali aflaţi in evidenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, sau moştenitorii legali ai acestora, nu sunt venituri impozabile; c) au o durată limitată de existenţă şi circulaţie, respectiv pană la conversia in acţiuni emise de Fondul “Proprietatea”; d) vor fi emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. (2) In termen de cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, titlurile de valoare nominală nevalorificate vor fi imobilizate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, şi convertite in titluri de despăgubire.CAPITOLUL II Fondul “Proprietatea” Art. 6. – (1) In termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi se va constitui, prin Hotărarea Guvernului Romaniei, Fondul “Proprietatea”, organism de plasament colectiv in valori mobiliare, infiinţat sub forma unei societăţi de investiţii financiare, care va funcţiona in conformitate cu prevederile prezentei legi, ale Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital şi ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată. CAPITOLUL III Art. 13. – (1) Pentru analizarea şi stabilirea cuantumului final al despăgubirilor care se acordă potrivit prevederilor prezentei legi, se constituie in subordinea Cancelariei Primului Ministru, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, denumită in continuare Comisia Centrală, care are, in principal, următoarele atribuţii: CAPITOLUL IV Art. 15. – in scopul evitării unor posibile fraude sau tentative de corupere a personalului implicat in aplicarea prezentei legi se stabilesc următoarele măsuri: CAPITOLUL V Art. 16. – (1) Deciziile/dispoziţiile emise de entităţile investite cu soluţionarea notificărilor, a cererilor de retrocedare sau, după caz, ordinele conducătorilor administraţiei publice centrale investite cu soluţionarea notificărilor şi in care s-au consemnat sume care urmează a se acorda ca despăgubire, insoţite, după caz, de situaţia juridică actuală a imobilului obiect al restituirii şi intreaga documentaţie aferentă acestora, inclusiv orice inscrisuri care descriu imobilele construcţii demolate depuse de persoana indreptăţită şi/sau regăsite in arhivele proprii, se predau pe bază de proces-verbal de predare-primire Secretariatului Comisiei Centrale, pe judeţe, conform eşalonării stabilite de aceasta, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi. CAPITOLUL VI Art. 19. – Deciziile adoptate de către Comisia Centrală pot fi atacate cu contestaţie in condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, in contradictoriu cu statul, reprezentat prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. Contestaţia suspendă exerciţiul dreptului de dispoziţie asupra titlului de despăgubire al titularului. Despre contestaţii se va face menţiune in evidenţele ţinute de entitatea care indeplineşte funcţii de registru şi depozitare pentru Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. CAPITOLUL VII Art. 21. – (1) Dacă, pe baza constatărilor Secretariatului Comisiei Centrale, aceasta stabileşte că imobilul pentru care s-a stabilit plata de despăgubiri este restituibil in natură, prin decizie motivată va proceda la restituirea acestuia. ANEXĂ Descrierea activelor ce vor fi transferate la Fondul “Proprietatea” 1. De la Ministerul Economiei şi Comerţului şi OPSPI se vor transfera următoarele participării: TITLUL VIII Art. I. – Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: TITLUL IX Articol unic. – Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează: TITLUL X Art. 1. – Terenurile proprietate privată, indiferent de destinaţia şi titularul lor, sunt şi răman in circuitul civil. Ele pot fi instrăinate şi dobandite liber prin oricare din modurile prevăzute de lege, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi. TITLUL XI CAPITOLUL I Art. 1. – Prezenta lege instituie renta viageră agricolă in scopul concentrării suprafeţelor agricole in exploataţii eficiente impuse de necesitatea modernizării agriculturii Romaniei şi compatibilizării acesteia cu agricultura din ţările membre ale Uniunii Europene. CAPITOLUL II Art. 9. – Rentierul agricol este persoana fizică in varstă de peste 62 de ani care deţine in proprietate pană la 10 hectare de teren agricol şi care instrăinează prin acte intre vii sau arendează terenuri agricole după intrarea in vigoare a prezentului titlu, primind de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă carnetul de rentier agricol. CAPITOLUL III Art. 14. – (1) Se infiinţează Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă ca direcţie in cadrul Agenţiei Domeniilor Statului. TITLUL XII Art. I. – Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 61 din 26 martie 1996, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: |
“Art. 7. – Instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi al siguranţei naţionale pot executa, cu mijloace proprii, lucrările de cadastru, geodezie, gravimetrie, topografie, fotogrammetrie şi cartografie necesare apărării ţării şi păstrării ordinii publice, conform normelor tehnice ale Agenţiei Naţionale.” 13. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 8. – Datele geodezice şi cartografice interesand apărarea ţării, ordinea publică şi siguranţa naţională se păstrează, după caz, de către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Informaţii Externe şi persoanele juridice din sectorul de apărare.” 14. La articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(3) Tarifele şi incasările prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) nu sunt purtătoare de T.V.A. şi se deduc din taxa notarială de timbru, fiind incluse in cazul operaţiunilor de publicitate imobiliară in taxa notarială de timbru, pentru actele translative ale dreptului de proprietate sau constitutive ale dezmembrămintelor acestuia; aceste tarife nu pot depăşi 80% din valoarea taxei notariale de timbru.” 15. La articolul 9, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins: “(31) In cazul serviciilor de publicitate imobiliară pentru care nu se percepe taxă de timbru, tarifele se vor stabili prin ordinul ministrului administraţiei şi internelor cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.” 16. La articolul 9, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins: “(41) Tarifele pentru servicii de publicitate imobiliară pot fi incasate şi de alte instituţii sau persoane, in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu Agenţia Naţională.” 17. La articolul 9, după alineatul (12) se introduc două noi alineate, alineatele (13) şi (14), cu următorul cuprins: “(13) Cadastrul general se realizează pe baza planului anual propus de Agenţia Naţională impreună cu ministerele interesate şi aprobat de Guvern; sumele destinate introducerii lucrărilor de cadastru general reprezintă subvenţii de la bugetul de stat prevăzute in bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi virate in contul Agenţiei Naţionale cu unică destinaţie. (14) Organele şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale precum şi alte persoane fizice şi juridice interesate, care au fonduri disponibile pentru introducerea lucrărilor de cadastru general in afara planului anual aprobat de Guvern, vor incheia un acord de colaborare cu Agenţia Naţională privind caietul de sarcini, modalităţile de verificare, recepţie, şi inscriere in sistemul de publicitate imobiliară şi folosirea acestor informaţii.” 18. La articolul 10, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “(2) In cadrul funcţiei economice a cadastrului general se evidenţiază elementele tehnice necesare stabilirii valorii de impozitare a imobilelor şi calculării impozitelor asupra veniturilor realizate din tranzacţii imobiliare. (3) Funcţia juridică a cadastrului general se realizează prin identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate şi prin inscrierea in cartea funciară.” 19. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 11. – (1) La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale – comună, oraş şi municipiu – lucrările tehnice de cadastru constau in: a) stabilirea, potrivit legii, a hotarelor unităţii administrativ-teritoriale şi a limitelor intravilane componente; b) identificarea amplasamentelor imobilelor pe baza actelor de proprietate sau, in lipsa acestora, pe baza posesiei exercitate sub nume de proprietar şi determinarea formei şi dimensiunilor tuturor imobilelor din cuprinsul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale; c) consemnarea litigiilor de hotare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti; d) intocmirea documentelor tehnice cadastrale. (2) Delimitarea şi marcarea hotarelor administrative ale unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la alin. (1) precum şi limitele intravilanelor localităţilor se face de către comisia stabilită in acest scop prin ordinul prefectului; regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de delimitare se aprobă prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.” 20. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 12. – (1) Documentele tehnice ale cadastrului general, care se vor intocmi la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, sunt: a) registrul cadastral al imobilelor; b) indexul alfabetic al proprietarilor; c) registrul cadastral al proprietarilor; d) planul cadastral şi anexele la partea I a cărţii funciare. (2) Deţinătorii de imobile sunt obligaţi să permită accesul specialiştilor pentru executarea lucrărilor de cadastru general, să admită, in condiţiile legii, amplasarea, pe sol sau pe construcţii, a semnelor şi semnalelor geodezice şi să asigure protecţia şi conservarea acestora. (3) Baza de date poate fi redactată şi arhivată şi sub formă de inregistrări, pe suporturi accesibile echipamentelor de prelucrare automată a datelor, avand aceleaşi efecte juridice şi forţă probantă echivalentă cu cea a inscrisurilor in baza cărora au fost inregistrate. (4) Primarii localităţilor au obligaţia sa inştiinţeze deţinătorii imobilelor, in scris, prin afişare şi prin alte mijloace de publicitate, să permită accesul specialiştilor pentru executarea lucrărilor de cadastru sau, după caz, să se prezinte personal pentru a da lămuriri privitoare la imobile şi a participa la identificarea şi marcarea limitelor acestora. Dacă deţinătorii imobilelor nu se prezintă, identificarea limitelor se face in lipsa acestora. (5) După finalizarea lucrărilor de teren, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, datele obţinute se prelucrează, se inregistrează in documentele tehnice ale cadastrului, se recepţionează şi se introduc in baza de date cadastrale. Datele definitorii ale fiecărui imobil se transmit de către oficiul teritorial, consiliului local, care are obligaţia să le aducă la cunoştinţa deţinătorilor prin inştiinţare scrisă şi prin afişare la sediul primăriei. (6) Contestaţiile cu privire la exactitatea datelor comunicate, insoţite de documente doveditoare, pot fi prezentate de deţinători, in scris, in termen de 60 de zile de la inştiinţarea scrisă, oficiului teritorial care le va soluţiona in termen de 30 de zile. Cei nemulţumiţi de modul de soluţionare a contestaţiilor de către oficiul teritorial pot face plangere la judecătoria in a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, in termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatelor. (7) Inscrierea in cartea funciară se face din oficiu, după finalizarea cadastrului general pe un teritoriu administrativ şi expirarea termenului de soluţionare a contestaţiilor, in baza unui regulament aprobat prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale.” 21. La articolul 13, alineatele (4) şi (5) se abrogă. 22. La articolul 13, alineatele (1), (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art. 13. – (1) Planul cadastral conţine reprezentarea grafică a datelor din registrele cadastrale, referitoare la imobilele din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale – comune, oraşe şi municipii – şi se păstrează la oficiul teritorial. (2) Registrele, planurile cadastrale şi anexele la partea I a cărţii funciare vor sta la baza completării sau, după caz, a intocmirii din oficiu a cărţilor funciare, la finalizarea măsurătorilor cadastrale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. O copie a acestora se păstrează in arhiva oficiilor teritoriale. Un exemplar din planurile şi registrele cadastrale se transmite cu titlul gratuit la consiliile locale. (3) Planurile, registrele cadastrale şi anexele la partea I a cărţii funciare se ţin la zi, in concordanţă cu documentaţiile cadastrale intocmite pentru inscrierea actelor şi faptelor juridice, in baza cererilor şi comunicărilor făcute potrivit legii.” 23. La articolul 14, alineatul (1) se abrogă. 24. La articolul 14, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) Agenţia Naţională şi oficiile teritoriale din subordine au obligaţia de a furniza, la cerere, organelor abilitate, evidenţele necesare stabilirii valorii de impunere.” 25. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 15. – Completarea, modernizarea şi menţinerea in stare de utilizare a reţelei geodezice naţionale necesare intocmirii şi ţinerii la zi a planurilor cadastrale şi hărţilor topografice se realizează sub coordonarea Agenţiei Naţionale.” 26. Articolul 16 se abrogă. 27. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 17. – Oficiul teritorial controlează, avizează şi recepţionează după caz, lucrările de geodezie, topografie, cadastru şi cartografie.” 28. Articolul 18 se abrogă. 29. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 19. – Modul de avizare, verificare şi recepţie a lucrărilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei, topografiei şi cartografiei se stabileşte prin regulament aprobat prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, cu consultarea uniunii profesionale infiinţată prin lege specială.” 30. La articolul 20, alineatele (11)-(15) şi (3) se abrogă. 31. La articolul 20, alineatele (2), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “(2) Una sau mai multe parcele alăturate, de pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale, indiferent de categoria de folosinţă, aparţinand aceluiaşi proprietar, formează imobilul definit la art. 1 alin. (3), se identifică printr-un număr cadastral unic şi se inscrie intr-o carte funciară. (4) Cărţile funciare intocmite şi numerotate pe teritoriul administrativ al fiecărei localităţi alcătuiesc, impreună, registrul cadastral de publicitate imobiliară al acestui teritoriu, ce se ţine de către biroul teritorial din cadrul oficiului teritorial in a cărui raza teritorială de activitate este situat imobilul respectiv. (5) Acest registru se intregeşte cu registrul de intrare, cu planul cadastral, cu registrul cadastral al imobilelor, indicand numărul cadastral al imobilelor şi numărul de ordine al cărţilor funciare in care sunt inscrise, cu un index alfabetic al proprietarilor şi cu o mapă in care se păstrează cererile de inscriere, impreună cu un exemplar al inscrisurilor constatatoare ale actelor sau faptelor juridice supuse inscrierii.” 32. După articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 201, cu următorul cuprins: “Art. 201. – (1) Activitatea de publicitate imobiliară in cadrul oficiilor teritoriale este indeplinită de registratori de carte funciară, denumiţi in continuare registratori, numiţi prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, in urma unui concurs organizat de aceasta. (2) Numărul registratorilor pentru fiecare oficiu teritorial se stabileşte prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale. (3) In cadrul oficiilor teritoriale, activitatea de publicitate imobiliară este in responsabilitatea unui registrator-şef iar in cadrul birourilor teritoriale in responsabilitatea unui registrator coordonator, numiţi prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, in urma unui concurs. (4) Poate fi numită registrator persoana care indeplineşte in mod cumulativ următoarele condiţii: a) are cetăţenia romană şi are capacitatea drepturilor civile; b) este licenţiat in drept; c) nu are antecedente penale; d) se bucură de o bună reputaţie; e) cunoaşte limba romană; f) este apt din punct de vedere medical pentru ocuparea funcţiei; g) a indeplinit timp de 5 ani funcţia de asistent-registrator sau a exercitat timp de 3 ani funcţia de notar, judecător, procuror, avocat, consilier juridic sau altă funcţie de specialitate juridică. (5) Absolvenţii Institutului Naţional al Registratorilor au prioritate la ocuparea posturilor vacante de registratori. Organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de registratori se va face numai dacă acestea nu au fost ocupate de absolvenţii Institutului. (6) Pană la data organizării concursului, registratorii pot fi numiţi din cadrul angajaţilor serviciilor de publicitate imobiliară care, deşi nu indeplinesc condiţiile de studii, au cel puţin 5 ani de experienţă in domeniul publicităţii imobiliare. (7) Registratorul răspunde pentru activitatea sa in condiţiile legii. (8) In cadrul Agenţiei Naţionale funcţionează Direcţia de publicitate imobiliară care organizează, coordonează şi controlează activitatea de publicitate imobiliară din cadrul oficiilor teritoriale, in vederea respectării legilor şi reglementărilor in materie.” 33. La articolul 21 alineatul (1) litera A, literele a), b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “a) numărul de ordine şi cel cadastral al imobilului; b) suprafaţa imobilului, destinaţia, categoriile de folosinţă şi, după caz, construcţiile; c) planul imobilului cu vecinătăţile, descrierea imobilului şi inventarul de coordonate al amplasamentului, pentru fiecare imobil in parte, constituie anexa la partea I, intocmită conform regulamentului aprobat prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale.” 34. La articolul 21 alineatul (1) litera A, litera d) se abrogă. 35. La articolul 22, alineatele (1), (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art. 22. – (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciară pe baza actului prin care s-a constituit ori s-au transmis in mod valabil. (2) Drepturile reale se sting numai prin inscrierea radierii lor din cartea funciară, cu consimţămantul titularului dreptului; acest consimţămant nu este necesar dacă dreptul se stinge prin moartea titularului dreptului sau prin implinirea termenului arătat in inscriere; dacă dreptul ce urmează să fie radiat este grevat in folosul unei persoane, radierea se va face cu păstrarea dreptului acestei persoane. (3) Hotărarea judecătorească definitivă şi irevocabilă sau, in cazurile prevăzute de lege, actul autorităţii administrative, vor inlocui acordul de voinţă cerut in vederea inscrierii drepturilor reale, dacă sunt opozabile titularilor.” 36. Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 27. – (1) Inscrierile in cartea funciară işi vor produce efectele de opozabilitate faţă de terţi de la data inregistrării cererilor; ordinea inregistrării cererilor va determina rangul inscrierilor. (2) Dacă mai multe cereri de inscriere a drepturilor reale au fost depuse deodată la biroul teritorial, ele vor primi provizoriu acelaşi rang, urmand ca instanţa să hotărască asupra rangului fiecăreia. (3) Dacă au fost depuse deodată mai multe cereri avand ca obiect inscrierea mai multor drepturi de ipotecă asupra aceluiaşi imobil, ele vor primi acelaşi rang.” 37. La articolul 28, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins: “(3) Titularul drepturilor dobandite prin modurile enumerate, nu poate insă dispune de ele, decat după ce acestea au fost inscrise in prealabil in cartea funciară. (4) Inscrierile sunt de trei feluri: a) intabularea, avand ca obiect inscrierea definitivă a drepturilor reale; b) inscrierea provizorie a drepturilor reale sub condiţia justificării ulterioare; c) notarea, avand ca obiect, inscrierea drepturilor personale, a actelor şi faptelor juridice referitoare la starea şi capacitatea persoanelor, acţiunilor şi căilor de atac in justiţie, precum şi a măsurilor de indisponibilizare, in legătură cu imobilele din cartea funciară.” 38. Articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 29. – (1) Cel care s-a obligat să strămute sau să constituie in folosul altuia un drept real asupra unui imobil, este dator să-i predea toate inscrisurile necesare pentru inscrierea acelui drept. (2) Dacă un drept inscris in cartea funciară se stinge, titularul este obligat să predea celui indreptăţit inscrisurile necesare radierii. (3) In situaţia in care cel obligat nu predă inscrisurile, persoana interesată va putea solicita instanţei să dispună inscrierea in cartea funciară. Hotărarea instanţei de judecată va suplini consimţămantul la inscriere al părţii care are obligaţia de a preda inscrisurile necesare inscrierii. (4) Dreptul la acţiunea in prestaţie tabulară este imprescriptibil. (5) Acţiunea in prestaţie tabulară se va indrepta şi impotriva terţului dobanditor inscris in cartea funciară, dacă sunt intrunite cumulativ următoarele condiţii: a) actul juridic in baza căruia se solicită prestaţia tabulară să fie incheiat anterior celui in baza căruia a fost inscris dreptul terţului in cartea funciară; b) terţul să fi dobandit imobilul cu titlu gratuit sau, dacă l-a dobandit cu titlu oneros, să fie de rea credinţă.” 39. Articolul 31 se abrogă. 40. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 32. – (1) Inscrierea provizorie devine opozabilă terţilor cu rangul determinat de cererea de inscriere, sub condiţie şi in măsura justificării ei. (2) Inscrierea provizorie poate fi cerută in următoarele situaţii: a) cand dreptul real ce se cere a fi inscris este afectat de o condiţie suspensivă; b) cand se solicită intabularea unui drept real in temeiul unei hotărari judecătoreşti ce nu a rămas irevocabilă; c) dacă se dobandeşte un drept tabular care, anterior, a fost inscris provizoriu; d) dacă debitorul a consemnat sumele pentru care a fost inscrisă ipoteca ori privilegiul imobiliar; e) dacă pentru soluţionarea cererii sunt necesare inscrisuri suplimentare, care nu aduc insă atingere fondului dreptului ce se cere a fi inscris şi nu fundamentează noi capete de cerere. (3) In acest din urmă caz, solicitantul va fi inştiinţat pentru a depune intr-un termen stabilit, după caz, de registrator, inscrisurile necesare, sub sancţiunea radierii inscrierii provizorii. Dacă inscrisurile vor fi depuse in termenul fixat, se va proceda la justificarea inscrierii provizorii, printr-o incheiere dată de registratorul de carte funciară. (4) Justificarea inscrierii provizorii se va face in temeiul consimţămantului celui in contra căruia s-a efectuat inscrierea provizorie, a unei hotărari judecătoreşti irevocabile ori a incheierii registratorului de carte funciară, in situaţia ultimului caz de inscriere provizorie menţionat. (5) Justificarea radierii dreptului de ipotecă se va face in baza consimţămantului dat in formă autentică al titularului dreptului de ipotecă ori in temeiul unei hotărari judecătoreşti definitivă şi irevocabilă.” 41. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art 34. – (1) Cuprinsul cărţii funciare, in afara ingrădirilor şi excepţiilor legale, se consideră exact numai in folosul acelei persoane care, in virtutea unui act juridic cu titlu legal, a dobandit cu bună-credinţă un drept real inscris in cartea funciară. (2) Dobanditorul este considerat de bună-credinţă dacă, la data inregistrării cererii de inscriere a dreptului in folosul său, nu a fost notată nici o acţiune prin care se contestă cuprinsul cărţii funciare, sau dacă din titlul transmiţătorului şi din cuprinsul cărţii funciare nu reiese vreo neconcordanţă intre aceasta şi situaţia juridică reală.” 42. Articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 35. – Efectul de opozabilitate al inscrierilor este inoperant cu referire la: a) suprafaţa terenurilor, destinaţia, categoria de folosinţă, valoarea sau alte asemenea aspecte; b) restricţii aduse dreptului de proprietate prin raporturile de vecinătate, expropriere sau prin prevederi legale privind protecţia ecologică, sistematizarea localităţilor şi alte asemenea aspecte.” 43. După articolul 35 se introduce un nou articol, articolul 351, cu următorul cuprins: “Art. 351. – (1) In cazul in care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, in privinţa inscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia. (2) Prin rectificare se inţelege radierea, indreptarea sau menţionarea inscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei inscrieri in cartea funciară. (3) Prin modificare se inţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decat la cererea titularului dreptului de proprietate. (4) Rectificarea inscrierilor in cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă prin declaraţie autentică, fie in caz de litigiu prin hotărare judecătorească definitivă şi irevocabilă. (5) Erorile materiale săvarşite cu prilejul inscrierilor in cartea funciară pot fi indreptate la cerere sau din oficiu. (6) Procedura de rectificare a inscrierilor in cartea funciară, a modificărilor şi cea de indreptare a erorilor materiale se va stabili prin regulament aprobat de directorul general al Agenţiei Naţionale.” 44. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 38. – Acţiunea in rectificare, intemeiată pe nevalabilitatea inscrierii, a titlului ce a stat la baza acesteia sau pe greşita calificare a dreptului inscris, se va putea indrepta şi impotriva terţelor persoane care şi-au inscris un drept real, dobandit cu bună credinţă şi prin act juridic cu titlu oneros, bazandu-se pe cuprinsul cărţii funciare, in termen de trei ani de la data inregistrării cererii de inscriere formulată de dobanditorul nemijlocit al dreptului a cărui rectificare se cere, afara de cazul cand dreptul material la acţiunea de fond nu s-a prescris.” 45. Articolul 40 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 40. – Actele şi faptele juridice, privitoare la drepturile personale, la starea şi capacitatea persoanelor in legătură cu imobilele cuprinse in cartea funciară, vor putea fi inscrise la cerere, cu efect de opozabilitate pentru terţe persoane.” 46. La articolul 43, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art. 43. – (1) Orice persoană poate cerceta cartea funciară şi celelalte evidenţe care alcătuiesc registrul cadastral de publicitate imobiliară, cu excepţia evidenţelor care privesc siguranţa naţională. (2) La cerere, se vor elibera extrase, certificate sau copii certificate conform cu originalul de pe cărţile funciare, planuri sau inscrisuri, cu dovada plăţii tarifelor legale. (4) Mapa inscrisurilor privind inscrierea atacată poate fi cercetată de către instanţa de judecată şi organele de cercetare penală, in condiţiile legii.” 47. Articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 44. – (1) Imobilul inscris in cartea funciară se poate modifica prin alipiri, dezlipiri sau prin mărirea sau micşorarea intinderii acestuia. (2) Imobilul se modifică prin dezlipiri, dacă se desparte o parcelă de un imobil. Dezlipirea unui imobil sau a unei părţi dintr-un imobil, se face impreună cu sarcinile care grevează imobilul. Imobilul grevat cu sarcini nu poate fi alipit la un alt imobil, ci va forma, in caz de dezlipire, un imobil separat.” 48. Articolului 45 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 45. – (1) In caz de alipire sau dezlipire, se vor efectua transcrieri, dacă o parcelă trece dintr-o carte funciară in alta, sau reinscrieri, dacă, dezlipindu-se o parcelă, aceasta se va trece in aceeaşi carte funciară ca un imobil de sine stătător. (2) Dacă se transcrie o parte din parcelă intr-o altă carte funciară, se va forma un imobil distinct cu număr cadastral nou, iar restul se inscrie in vechea carte funciară, cu menţionarea noului număr cadastral şi a suprafeţei imobilului, iar dacă toate imobilele inscrise intr-o carte funciară au fost transcrise, aceasta se va inchide şi nu va mai putea fi redeschisă pentru noi inscrieri.” 49. Articolului 46 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 46. – Mai mulţi proprietari nu pot fi inscrişi in aceeaşi carte funciară decat dacă se găsesc in cazul coproprietăţii, caz in care se va arata partea indiviză a fiecărui proprietar.” 50. Articolul 47 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 47. – (1) Dacă un imobil cu construcţie – condominiu -, din care unele părţi sunt comune indivize iar restul sunt individuale, se intocmeşte o carte funciară colectivă pentru intreaga construcţie, şi cate o carte funciară individuală pentru fiecare proprietate individuală care poate fi reprezentată din apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decat cea de locuinţă; prin asimilare, poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, in condiţiile in care se poate delimita proprietatea comună. (2) Dreptul de proprietate comună forţată şi perpetuă pe părţile comune ale unui imobil se valorifică numai impreună cu dreptul de proprietate exclusivă care poartă asupra acestuia sau a unei părţi determinate din acesta.” 51. Articolul 48 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 48. – (1) Imobilele ce aparţin domeniului public şi domeniului privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, se vor inscrie in cărţi funciare speciale ale unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt situate, cu excepţiile prevăzute de lege. (2) Cărţile funciare speciale se ţin de către birourile teritoriale ale oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară.” 52. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 49. – (1) Cererea de inscriere in cartea funciară se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial şi va fi insoţită de inscrisul original sau de copia legalizată de pe acesta, prin care se constată actul sau faptul juridic a cărui inscriere se cere; copia legalizată se va păstra in mapa biroului de cadastru şi publicitate imobiliară. (2) In cazul hotărarii judecătoreşti, se va prezenta o copie legalizată, cu menţiunea că este definitivă şi irevocabilă. (3) Cererile de inscriere se vor inregistra de indată in registrul de intrare, cu menţionarea datei şi a numărului care rezultă din ordinea cronologică a depunerii lor. (4) Dacă mai multe cereri au fost depuse deodată la acelaşi birou teritorial, drepturile de ipotecă şi privilegiile vor avea acelaşi rang, iar celelalte drepturi vor primi numai provizoriu rang egal, urmand ca prin judecată să se hotărască asupra rangului şi asupra radierii incheierii nevalabile. (5) Inscrierile in cartea funciară se efectuează la cererea părţilor interesate, cu excepţia cazurilor in care legea prevede inscrierea din oficiu; cererea de inscriere se indreaptă la biroul unde se află cartea funciară in care urmează să se facă inscrierea. (6) Intabularea sau inscrierea provizorie poate fi cerută de orice persoană care, potrivit inscrisului original, hotărarii judecătoreşti sau hotărarii autorităţii administrative, urmează să strămute, să constituie, să modifice, să dobandească sau să stingă un drept tabular. (7) Inscrierea unui drept sau radierea unei sarcini pot fi cerute: a) de mandatarul general al celui indrituit; b) de oricare dintre titularii aceluiaşi drept. (8) Creditorul a cărui creanţă certă şi exigibilă este dovedită printr-un inscris sau printr-o hotărare judecătorească, ori in cazurile anume prevăzute de lege printr-o decizie a autorităţii administrative, va putea cere instanţei, in numele şi in folosul debitorului său, inscrierea unui drept tabular sau radierea unei sarcini. (9) Debitorul care a plătit valabil creanţa ipotecară a unui cesionar neinscris in cartea funciară poate cere radierea ipotecii, dacă infăţişează inscrisul original al cesiunii şi chitanţa doveditoare a plăţii.” 53. Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 50. – (1) In cazul in care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau inscrierea provizorie prin incheiere, dacă inscrisul indeplineşte următoarele condiţii: a) este incheiat cu respectarea formelor prescrise de lege; b) indică numele părţilor; c) individualizează imobilul printr-un identificator unic; d) este insoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este intocmit in limba romană; e) este insoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza intocmirii actului. (2) Incheierea va cuprinde determinarea dreptului sau a faptului, indicarea numărului cadastral al imobilului şi al cărţii funciare, precum şi a părţii cărţii funciare in care urmează a se face inscrierea. De asemenea, se vor indica poziţiile ce au fost radiate şi numele celui in favoarea sau impotriva căruia s-au făcut inscrierile, indiferent de felul lor. (3) In cazul in care identificarea cadastrală a imobilului nu este posibilă, pe baza datelor existente, vor fi folosite documentaţii cadastrale intocmite şi recepţionate conform prevederilor prezentei legi.” 54. Articolul 51 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 51. – Dacă se constată că cererea de inscriere in cartea funciară nu intruneşte condiţiile legale, se va respinge printr-o incheiere motivată. Despre respingerea cererii se va face menţiune in registrul de intrare, in dreptul inregistrării acesteia precum şi in cartea funciară.” 55. La articolul 52, alineatele (1)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art. 52. – (1) Incheierea se comunică celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum şi celorlalte persoane interesate potrivit menţiunilor din cartea funciară, cu privire la imobilul in cauză, in termen de 15 de zile de la pronunţarea incheierii, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data inregistrării cererii. (2) Incheierea de inscriere sau de respingere poate fi atacată cu plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la biroul teritorial. Plangerea impotriva incheierii se depune la biroul teritorial şi se va inscrie din oficiu in cartea funciară. Oficiul teritorial este obligat să inainteze plangerea judecătoriei in a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, insoţită de dosarul incheierii şi copia cărţii funciare. (3) Hotărarea pronunţată de judecătorie poate fi atacată cu apel. (4) Hotărarea judecătorească definitivă şi irevocabilă se comunică, din oficiu, biroului teritorial de către instanţa care s-a pronunţat ultima asupra fondului.” 56. La articolul 52, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu următorul cuprins: “(5) Inscrierea făcută in temeiul acestei hotărari judecătoreşti işi produce efectele de la inregistrarea cererii de inscriere la biroul teritorial. (6) In cazul respingerii plangerii prin hotărare judecătorească definitivă şi irevocabilă, notările făcute se radiază din oficiu.” 57. La articolul 53, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 53. – (1) Inscrierile şi radierile efectuate in cărţile funciare nu pot fi rectificate decat pe baza hotărarii instanţei judecătoreşti definitivă şi irevocabilă sau pe cale amiabilă, in baza unei declaraţii date in formă autentică, de titularul tabular, respectiv de titular, in baza unei documentaţii cadastrale.” 58. La articolul 54, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 54. – (1) In cazul in care o carte funciară urmează a fi intocmită ori completată prin inscrierea unui imobil care nu a fost cuprins in nici o altă carte funciară, precum şi in cazul in care o carte funciară a fost distrusă, pierdută ori a devenit nefolosibilă, in tot sau in parte, din diferite cauze, intocmirea, completarea şi reconstituirea, după caz, se face de către registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu acordul celor interesaţi, pe baza unei incheieri. In acest scop se folosesc toate inscrisurile şi documentaţiile tehnice existente, privitoare la imobilele in cauză, precum şi situaţia dreptului de proprietate.” 59. La articolul 55, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 55. – (1) Erorile materiale săvarşite cu prilejul inscrierilor sau radierilor se pot indrepta, prin incheiere motivată, de către registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu comunicarea acesteia persoanei interesate.” 60. La articolul 56, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 56. – (1) Notarul public care a intocmit actul privitor la un drept tabular este obligat să ceară din oficiu inscrierea in cartea funciară la biroul teritorial in a cărei rază de activitate se află imobilul. Despre exercitarea acestei obligaţii se va face menţiune expresă in cuprinsul actului sau, după caz, al certificatului de moştenitor. Menţiunea se va face in cazul in care pentru bunurile din masa succesorală s-a deschis carte funciară sau există documentaţie cadastrală. La autentificarea actelor prin care se constituie, se modifică sau se stinge un drept real imobiliar, notarul public va solicita un extras de carte funciară pentru autentificare sau, după caz, certificat de sarcini. Pe perioada valabilităţii extrasului de carte funciară pentru autentificare, registratorul nu va efectua nici un fel de inscriere in cartea funciară, cu excepţia aceleia pentru care a fost eliberat extrasul.” 61. După articolul 56 se introduce un nou articol, articolul 561, cu următorul cuprins: “Art. 561. – (1) Dreptul de proprietate dobandit prin construire se va putea inscrie in cartea funciară pe baza unui certificat eliberat de primăria localităţii unde este situat imobilul, prin care se atestă, cand este cazul, faptul că proprietarul a edificat construcţiile in conformitate cu autorizaţia de construire eliberată potrivit legii, precum şi a unei documentaţii cadastrale. (2) Ipoteca se poate inscrie numai asupra unui imobil in intregul său, sau asupra cotei părţi aparţinand unui coproprietar. Dacă ipoteca s-a constituit asupra unei părţi din construcţie, ea va fi inscrisă atat asupra acesteia cat şi asupra cotei corespunzătoare din părţile comune indivize. (3) Ipoteca constituită asupra unui bun viitor se poate intabula in condiţiile legii privind creditul ipotecar pentru investiţiile imobiliare, dacă in prealabil a fost notată existenţa autorizaţiei de construire şi notarea procesului-verbal de recepţie parţială. (4) In toate cazurile cand prin lege se acordă un privilegiu imobiliar sau o ipotecă legală pentru garantarea vreunui drept sau creanţe, acestea se vor inscrie din oficiu in cartea funciară, cu excepţia situaţiei in care părţile renunţă in mod expres la acest beneficiu; inscrierea privilegiului sau a ipotecii legale se face, de regulă, in temeiul inscrisului din care rezultă creanţa privilegiată sau care conferă dreptul de a lua o inscripţie ipotecară. (5) Privilegiile sau ipotecile legale se vor inscrie pentru suma prevăzută in inscris; dacă creanţa nu este determinată, pentru suma maximă arătată in cerere, precum şi cuantumul dobanzii. In toate cazurile, privilegiile se inscriu şi capătă rang numai in condiţiile determinate de legea care le-a instituit, iar in lipsa vreunei menţiuni in această lege, ele primesc rang potrivit dispoziţiilor legale privitoare la inscrierea ipotecilor. (6) Cand in inscrisul doveditor al vanzării se invederează că preţul nu a fost plătit ori nu a fost plătit in intregime, privilegiul pentru garantarea preţului datorat se inscrie din oficiu, in folosul vanzătorului. (7) Dacă vanzarea a fost desfiinţată, privilegiul se va radia din oficiu. (8) Dispoziţiile alin. (4) se vor aplica in mod corespunzător in cazul schimbului sau impărţelii, pentru diferenţa de valoare datorată in bani. (9) Privilegiul pentru garantarea preţului datorat de coproprietarul adjudecatar al imobilului supus impărţelii se va inscrie in temeiul actului de adjudecare. (10) Dacă ipoteca creanţei novate a fost rezervată pentru garantarea noii creanţe, aceasta se va inscrie, in rangul vechii ipoteci sau vechiului privilegiu, in temeiul inscrisului care face dovada novaţiunii. (11) Cel subrogat in drepturile creditorului ipotecar sau privilegiat va putea cere inscrierea strămutării dreptului de ipotecă sau privilegiului in temeiul inscrisurilor ce dovedesc subrogarea.” 62. La articolul 58, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) Toate documentele de evidenţă şi publicitate imobiliară se preiau şi se conservă de către birourile teritoriale din cadrul oficiilor teritoriale in a căror rază de activitate se află imobilele.” 63. Articolul 59 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 59. – Actul juridic privind constituirea sau transmiterea unui drept real imobiliar, valabil incheiat anterior intrării in vigoare a prezentei legi, netranscris in registrul de transcripţiuni şi inscripţiuni or, după caz, neinscris in cartea funciară, işi produce efectele la data inscrierii in cartea funciară, potrivit prevederilor prezentei legi. Actul sub semnătură privată, valabil incheiat, va fi luat in considerare dacă are dată certă anterioară intrării in vigoare a Legii fondului funciar nr. 18/1991.” 64. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 60. – (1) In regiunile de carte funciară supuse Decretului-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispoziţiunilor privitoare la cărţile funciare sau, după caz, Legii nr. 242/1947 pentru transformarea cărţilor funciare provizorii din Vechiul Regat in cărţi de publicitate funciară, inscrierile privitoare la imobile, cuprinse in cărţile funciare sau, după caz, in cărţile de publicitate funciară, vor continua să fie făcute in aceste cărţi, cu respectarea şi in condiţiile dispoziţiilor prezentei legi. (2) In regiunile de transcripţiuni şi inscripţiuni imobiliare, pană la deschiderea cărţii funciare, privilegiile şi ipotecile legale, sechestrul, urmărirea imobilului, a fructelor şi veniturilor sale, punerea in mişcare a acţiunii penale, precum şi acţiunile pentru apărarea drepturilor reale privitoare la imobilele neinscrise in cartea funciară vor continua să fie inscrise in vechile registre de publicitate imobiliară. (3) In cazul inscrierii unei construcţii, a dezmembrării sau alipirii unui corp funciar inscris intr-o carte funciară intocmită in baza Decretului-lege nr. 115/1938, precum şi pentru inscrierea imobilelor dobandite in temeiul legilor funciare, pentru imobilul desprins se va deschide o nouă carte funciară, potrivit prevederilor prezentei legi.” 65. La articolul 61, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 61. – (1) Actele şi faptele juridice privind imobilele situate pe un teritoriu administrativ, pentru care nu s-au definitivat documentele cadastrului general, se vor inscrie in cate o carte funciară. In aceleaşi condiţii, se vor inscrie şi titlurile de proprietate emise in temeiul legilor funciare. La cererea de inscriere se va ataşa documentaţia cadastrală la care se referă inscrierea, intocmită de o persoana fizică sau juridică autorizată de Agenţia Naţională sau de oficiile teritoriale, după caz. Conţinutul documentaţiei cadastrale şi modul de intocmire al acesteia se stabilesc de către Agenţia Naţională.” 66. La articolul 61, alineatele (2) şi (3) se abrogă. 67. Articolul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 62. – Modul de inscriere a imobilelor aparţinand instituţiilor din domeniul apărării, ordinii publice şi al siguranţei naţionale se va stabili de către aceste organe, impreună cu Agenţia Naţională.” 68. Articolul 65 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 65. – (1) Agenţia Naţională intocmeşte, in termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi, regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor teritoriale din cadrul oficiilor teritoriale. (2) Persoanele autorizate privind desfăşurarea activităţii de realizare şi de verificare a lucrărilor de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografIei de către persoanele fizice şi juridice autorizate pe teritoriul Romaniei, vor proceda, in baza legii speciale, la constituirea unei uniuni profesionale.” 69. Articolul 66 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 66. – (1) Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Agenţia Naţională, este imputernicit să controleze activitatea tuturor persoanelor fizice şi juridice, care desfăşoară activităţi pe teritoriul Romaniei in domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei. (2) Constituie contravenţii următoarele fapte: a) folosirea in documente oficiale a datelor cu privire la proprietari, terenuri sau construcţii, altele decat cele inscrise in documentele cadastrale realizate in condiţiile prezentei legi; b) refuzul proprietarilor de imobile de a permite accesul personalului de execuţie pentru realizarea lucrărilor de cadastru, a celor geodezice, topografice şi fotogrammetrice, cu excepţia Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Roman de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi persoanelor juridice din sectorul de apărare; c) refuzul de a pune la dispoziţia Agenţiei Naţionale sau instituţiilor subordonate a documentaţiilor de specialitate utilizabile la lucrările de cadastru de către cei care le deţin, cu excepţia Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Roman de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi persoanelor juridice din sectorul de apărare; d) publicarea, difuzarea sau utilizarea cu bună ştiinţă a datelor, documentelor şi informaţiilor de specialitate elaborate sau aflate in administrarea Agenţiei Naţionale ori unităţilor subordonate fără acordul acestora, după caz; e) executarea lucrărilor de geodezie, cartografie, cadastru, fotogrammetrie şi teledetecţie fără avizele de execuţie eliberate de Agenţia Naţională sau de oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, după caz; f) realizarea şi verificarea lucrărilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, fără autorizaţie legală; g) nerespectarea sau incălcarea regulamentelor, normelor, metodologiilor şi standardelor din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, precum şi din domeniul publicităţii imobiliare; h) nerespectarea prevederilor legale cu privire la intocmirea, evidenţa, multiplicarea şi păstrarea datelor şi documentelor cu caracter secret; i) intocmirea de acte translative de proprietate fără extras de carte funciară. (3) Faptele prevăzute la lit. a) şi b) se sancţionează cu amendă de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei, iar cele prevăzute la lit. c)-i) cu amendă de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei şi/sau suspendarea autorizaţiei. (4) Amenzile se aplică persoanelor fizice şi juridice, după caz, şi se vor actualiza prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, pe baza indicilor de inflaţie stabiliţi de Institutul Naţional de Statistică.” 70. Articolul 67 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 67. – (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către Agenţia Naţională, prin imputerniciţii săi. (2) Contravenţiilor prevăzute in prezenta lege le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Degradarea sau distrugerea bornelor, reperelor, mărcilor de nivelment şi a semnalelor din reţeaua geodezică naţională, amplasate in subsol, pe sol sau pe construcţii sau impiedicarea unor măsuri de conservare a acestor bunuri, constituie infracţiune de distrugere şi se pedepseşte potrivit prevederilor art. 217 din Codul penal. (4) De asemenea, constituie infracţiune de tulburare de posesie şi se pedepseşte, potrivit prevederilor art. 220 din Codul penal, modificarea cu intenţie a materializărilor limitelor de proprietate, infiinţarea sau mutarea semnelor de hotar şi a reperelor de marcare a limitelor de zonă a căii ferate, drumurilor, canalelor, aeroporturilor, porturilor, căilor navigabile, delimitărilor de hotare cadastrale, silvice, geologice şi miniere, fără aprobarea prevăzută de lege.” 71. Articolul 68 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 68. – (1) In termen de 10 zile de la data definitivării lucrărilor de introducere sau intreţinere a cadastrului general pe o unitate administrativ-teritorială – comună, oraş sau municipiu, oficiul teritorial transmite birourilor teritoriale documentele tehnice cadastrale de pe teritoriul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, in vederea intocmirii din oficiu a cărţilor funciare ale imobilelor. (2) Oficiile teritoriale şi birourile teritoriale realizează, păstrează şi asigură conservarea copiilor de siguranţă de pe documentele de cadastru, geodezie, cartografie şi publicitate imobiliară, inclusiv de pe microfilme sau suporturi informatice.” 72. După articolul 68 se introduce articolul 681 cu următorul cuprins: “Art. 681. – Sistemele informaţionale specifice domeniilor de activitate se realizează de către autorităţile publice centrale care răspund de domeniile respective.” 73. Articolul 70 se abrogă. 74. Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 71. – (1) Informaţiile referitoare la reţeaua geodezică naţională, hărţile oficiale, cadastrul general şi publicitatea imobiliară sunt informaţii publice şi reprezintă bun proprietate publică a statului şi sunt in administrarea Agenţiei Naţionale prin unităţile subordonate. Aceste informaţii se pot consulta şi sunt accesibile oricăror persoane fizice sau juridice contra cost, cu excepţia informaţiilor privind siguranţa naţională. (2) Informaţiile menţionate mai sus pot fi consultate gratuit de către autorităţile publice centrale şi locale in vederea realizării proiectelor de interes naţional.” 75. Partea introductivă a alineatului (2) al articolul 72 se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) La data finalizării lucrărilor de cadastru general şi a registrelor de publicitate imobiliară pentru intreg teritoriul administrativ al unei unităţi administrativ-teritoriale işi incetează aplicabilitatea, pentru teritoriul respectiv, următoarele dispoziţii legale:” Art. II. – Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 61 din 26 martie 1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o nouă numerotare.TITLUL XIII Accelerarea judecăţilor in materia restituirii proprietăţilor funciare Art. 1. – In scopul accelerării judecării plangerilor, contestaţiilor şi a altor litigii apărute in urma aplicării Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 16/1997, cu modificările şi completările ulterioare, numite in continuare procese funciare, procedura in faţa instanţelor judecătoreşti se va efectua conform prevederilor acestui titlu, care se vor completa cu cele ale Codului de procedură civilă. TITLUL XIV Articol unic. – Pană la data aprobării actelor normative de modificare a acestora, Normele metodologice emise in temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din Romania, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 501/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale din Romania, aprobată cu completări prin Legea nr. 66/2004, cu modificările ulterioare, răman aplicabile, in măsura in care nu contravin prevederilor prezentei legi. TITLUL XV Art. I. – Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599 din 2 iulie 2004, se modifică şi se completează după cum urmează: |
b) numeşte comisia de admitere şi comisia de elaborare a subiectelor pentru admiterea in Institutul Naţional al Magistraturii, in condiţiile prevăzute de Regulamentul de organizare a examenului de admitere in Institutul Naţional al Magistraturii; c) organizează şi validează, potrivit legii şi regulamentului, examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor şi aprobă programul de formare profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor, la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi tematica activităţilor de formare profesională continuă, organizate de curţile de apel şi parchetele de pe langă acestea; d) organizează şi validează, potrivit legii şi regulamentului, concursurile pentru numirea in funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor; e) dispune organizarea concursurilor de promovare a judecătorilor şi procurorilor; f) numeşte comisiile pentru evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor, in condiţiile legii; g) numeşte şi revocă directorul şi directorii adjuncţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, şi desemnează judecătorii şi procurorii care vor face parte din Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii; h) la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, aprobă structura organizatorică, statele de funcţii şi statele de personal ale Institutului Naţional al Magistraturii; i) numeşte directorul şi directorii adjuncţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri şi desemnează judecătorii şi procurorii membri in Consiliul de conducere al şcolii. j) indeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin lege sau regulament. (2) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii soluţionează contestaţiile formulate de judecători şi procurori impotriva hotărarilor pronunţate de secţiile Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepţia celor date in materie disciplinară.” 41. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 38. – Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la organizarea şi funcţionarea instanţelor şi a parchetelor: a) convoacă adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, in condiţiile legii; b) aprobă măsurile pentru suplimentarea sau reducerea numărului de posturi pentru instanţe şi parchete; c) elaborează propriul proiect de buget, cu avizul consultativ al Ministerului Finanţelor Publice, şi emite avizele conforme pentru proiectele de buget ale instanţelor şi parchetelor; d) indeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin lege sau regulament.” 42. La articolul 39, alineatele (1), (2) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art 39. – (1) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii adoptă Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, precum şi alte regulamente şi hotărari prevăzute in Legea nr. 303/2004 şi in Legea nr. 304/2004. (2) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii asigură publicarea Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi a regulamentelor prevăzute la alin. (1) in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, şi pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii. (6) Consiliul Superior al Magistraturii elaborează anual, un raport privind starea justiţiei şi un raport privind activitatea proprie, pe care le prezintă Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei pană la data de 15 februarie a anului următor şi le publică, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, şi pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii.” 43. Articolul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 41. – Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: a) dispun delegarea judecătorilor şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, in condiţiile legii; b) numesc in funcţii de conducere judecătorii şi procurorii, in condiţiile legii şi ale regulamentului; c) examinează recomandările primite de la Colegiul de conducere al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind numirea in funcţie a judecătorilor in cadrul Curţii; d) analizează indeplinirea condiţiilor legale de către judecătorii stagiari şi procurorii stagiari care au promovat examenul de capacitate, de către alţi jurişti care au fost admişi la concursul de intrare in magistratură, de către judecătorii şi procurorii inscrişi la concursul de promovare şi de către judecătorii şi procurorii propuşi pentru numirea in funcţii de conducere; e) soluţionează contestaţiile impotriva calificativelor acordate de comisiile de evaluare anuală a activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor, constituite in condiţiile legii; f) iau măsuri pentru soluţionarea sesizărilor primite de la justiţiabili sau de la alte persoane privind conduita necorespunzătoare a judecătorilor şi procurorilor; g) propun Preşedintelui Romaniei numirea in funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui şi preşedinţilor de secţii ai Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; h) avizează propunerea ministrului justiţiei de numire şi revocare a Procurorului General al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a Procurorului General al Parchetului Naţional Anticorupţie, a adjuncţilor acestora, a procurorilor şefi secţie din aceste parchete, precum şi a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a adjunctului acestuia; i) aprobă transferul judecătorilor şi procurorilor; j) dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor; k) indeplinesc orice alte atribuţii stabilite prin lege sau regulament.” 44. După articolul 41, se introduce un nou articol, articolul 411, cu următorul cuprins: “Art. 411. – Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la organizarea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor: a) aprobă infiinţarea şi desfiinţarea secţiilor curţilor de apel, ale instanţelor din circumscripţiile acestora, precum şi infiinţarea sediilor secundare ale instanţelor judecătoreşti şi circumscripţiilor acestora, in condiţiile legii; b) aprobă propunerea Procurorului General al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau a Procurorului General al Parchetului Naţional Anticorupţie de infiinţare şi desfiinţare a secţiilor in cadrul parchetelor; c) avizează proiectul de hotărare a Guvernului privind lista localităţilor care fac parte din circumscripţiile judecătoriilor; d) stabilesc categoriile de procese sau de cereri care se soluţionează in municipiul Bucureşti numai de anumite instanţe, cu respectarea competenţei materiale prevăzute de lege; e) la propunerea preşedinţilor curţilor de apel, stabilesc numărul vicepreşedinţilor curţilor de apel, ai tribunalelor şi ai tribunalelor specializate, precum şi judecătoriile la care funcţionează un vicepreşedinte; f) la propunerea Procurorului General al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau a Procurorului General al Parchetului Naţional Anticorupţie, după caz, aprobă numărul adjuncţilor procurorilor generali ai parchetelor de pe langă curţile de apel şi ai prim-procurorilor parchetelor de pe langă tribunale, precum şi parchetele de pe langă judecătorii, unde prim-procurorii sunt ajutaţi de adjuncţi; g) indeplinesc orice alte atribuţii stabilite prin lege sau regulament.” 45. La articolul 42, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(3) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) privind percheziţia şi reţinerea nu se aplică in caz de infracţiune flagrantă.” 46. La articolul 44, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 44. – (1) Consiliul Superior al Magistraturii indeplineşte, prin secţiile sale, rolul de instanţă de judecată in domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, pentru faptele prevăzute in Legea nr. 303/2004.” 47. Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 45. – (1) Acţiunea disciplinară se exercită de comisiile de disciplină ale Consiliului Superior al Magistraturii, formate din un membru al secţiei pentru judecători şi 2 inspectori ai serviciului de inspecţie judiciară pentru judecători şi, respectiv un membru al secţiei pentru procurori şi 2 inspectori ai serviciului de inspecţie judiciară pentru procurori. (2) Secţia pentru judecători şi secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii numesc, in fiecare an, membrii comisiilor prevăzute la alin. (1). In comisiile de disciplină nu pot fi numiţi doi ani consecutiv aceiaşi membri. (3) Membrii de drept, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi numiţi in comisiile de disciplină. (4) Comisiile de disciplină pot fi sesizate in legătură cu abaterile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor, de orice persoană interesată sau se pot sesiza din oficiu. (5) Orice sesizare privind activitatea necorespunzătoare a judecătorilor şi procurorilor greşit indreptată la instanţe sau parchete va fi inaintată comisiilor de disciplină in termen de 5 zile de la inregistrare.” 48. La articolul 46, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “(2) Cercetarea prealabilă se efectuează de inspectorii din cadrul serviciului de inspecţie judiciară pentru judecători, respectiv din cadrul serviciului de inspecţie judiciară pentru procurori. (3) In cadrul cercetării prealabile se stabilesc faptele şi urmările acestora, imprejurările in care au fost săvarşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei. Ascultarea celui in cauză şi verificarea apărărilor judecătorului sau procurorului cercetat sunt obligatorii. Refuzul judecătorului sau procurorului cercetat de a face declaraţii sau de a se prezenta la cercetări se constată prin proces-verbal şi nu impiedică incheierea cercetării. Judecătorul sau procurorul cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să solicite probe in apărare.” 49. La articolul 46, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (31), (32) şi (33), cu următorul cuprins: “(31) Rezultatul cercetării prealabile se inaintează comisiei de disciplină in termen de 60 de zile de la inregistrarea sesizării la Consiliul Superior al Magistraturii, iar in următoarele 20 de zile comisia de disciplină sesizează secţia corespunzătoare in vederea soluţionării acţiunii disciplinare. (32) In cazul in care, inainte de sesizarea secţiei, comisia de disciplină constată că sunt necesare verificări suplimentare, desemnează un inspector din cadrul serviciului corespunzător al Inspecţiei judiciare, in vederea completării cercetării prealabile. Rezultatul verificărilor suplimentare este inaintat in cel mult 30 de zile comisiei de disciplină. In acest caz, termenul de 20 de zile prevăzut la alin. (1) curge de la primirea rezultatului verificărilor suplimentare. (33) In cazul in care comisia de disciplină consideră că exercitarea acţiunii disciplinare nu se justifică, dispune clasarea.” 50. La articolul 46, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(5) Acţiunea disciplinară poate fi exercitată in termen de cel mult un an de la data săvarşirii abaterii.” 51. Articolul 47 se abrogă. 52. Articolul 48 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art 48. – (1) In procedura disciplinară in faţa secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii, citarea judecătorului sau procurorului impotriva căruia se exercită acţiunea disciplinară este obligatorie. Judecătorul sau procurorul poate fi reprezentat de un alt judecător sau procuror sau poate fi asistat ori reprezentat de un avocat. (2) Judecătorul sau procurorul şi, după caz, reprezentantul sau avocatul său au dreptul să ia cunoştinţă de toate actele dosarului şi pot solicita administrarea de probe in apărare. (3) Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul in care constată că sesizarea este intemeiată, aplică una dintre sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, in raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvarşite de judecător sau procuror şi cu circumstanţele personale ale acestuia.” 53. La articolul 49, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: “c) motivele pentru care au fost inlăturate apărările formulate de judecător sau procuror;” 54. La articolul 50, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art. 50. – (1) Hotărarile secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară se redactează, obligatoriu, in termen de cel mult 20 de zile de la pronunţare şi se comunică de indată, in scris, judecătorului sau procurorului. Comunicarea hotărarilor este asigurată de Secretariatul General al Consiliului Superior al Magistraturii. (2) Impotriva hotărarilor prevăzute la alin. (1) se poate exercita recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Competenţa soluţionării recursului aparţine Completului de 9 judecători al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Din Completul de 9 judecători nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorul sancţionat disciplinar.” 55. Articolul 52 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 52. – (1) Durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reinvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar. (2) Calitatea de reprezentant al societăţii civile ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii este incompatibilă cu calitatea de parlamentar, ales local, funcţionar public, judecător sau procuror in activitate, notar public, avocat, consilier juridic sau executor judecătoresc in exerciţiu. (3) Dispoziţiile art. 61 şi 62 din Legea nr. 303/2004 se aplică şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. (4) Calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii incetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie, nerezolvarea stării de incompatibilitate in termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nerespectarea dispoziţiilor art. 62 din Legea nr. 303/2004, imposibilitatea exercitării atribuţiilor pe o perioadă mai mare de trei luni, precum şi prin deces. (5) Calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se suspendă de drept, pentru motivele prevăzute de art. 60 din Legea nr. 303/2004.” 56. Articolul 53 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 53. – (1) Revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se propune de preşedintele sau vicepreşedintele Consiliului, ori de o treime din membri, in situaţia in care persoana in cauză nu mai indeplineşte condiţiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau in cazul aplicării oricărei sancţiuni disciplinare. (2) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea formulată potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. (3) Revocarea din funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte se propune de o treime din numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Dispoziţiile alin. (2) se aplică in mod corespunzător. (4) Membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor incredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a 2/3 din numărul judecătorilor sau procurorilor. (5) In cazul adunării generale comune a Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Parchetului Naţional Anticorupţie decizia de revocare a reprezentantului acestor parchete se ia cu votul majorităţii procurorilor. In cadrul adunării generale votează şi procurorii din structurile teritoriale ale acestor parchete. (6) Decizia de revocare a reprezentantului Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se ia cu votul majorităţii judecătorilor din adunarea generală. (7) Procedura de revocare poate fi declanşată de orice adunare generală de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii a cărui revocare se cere, precum şi de organizaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. (8) Centralizarea rezultatelor votului se realizează de adunarea generală care a iniţiat procedura sau de prima adunare generală sesizată de organizaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. (9) In termen de 15 zile de la inregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 54 alin. (2) se aplică in mod corespunzător.” 57. După articolul 53, se introduc două articole noi, articolele 531 şi 532, cu următorul cuprins: “Art. 531. – (1) Membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii răspund civil, disciplinar şi penal, in condiţiile legii. (2) Orice persoană poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, direct sau prin conducătorii instanţelor ori ai parchetelor, in legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a unui membru ales al acestuia, incălcarea obligaţiilor profesionale ori săvarşirea de către acesta a unor abateri disciplinare. (3) Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii indeplinesc rolul de instanţe de judecată in domeniul răspunderii disciplinare a membrilor aleşi ai Consiliului pentru faptele prevăzute de art. 97 din Legea nr. 303/2004. Art. 532. – (1) In vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării prealabile, care se dispune de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. (2) Cercetarea prealabilă se efectuează de inspectorii din cadrul inspecţiei judiciare care funcţionează pe langă Consiliul Superior al Magistraturii. (3) In cadrul cercetării prealabile se stabilesc faptele şi urmările acestora, imprejurările in care au fost săvarşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei. Ascultarea celui in cauză şi verificarea apărărilor acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a face declaraţii sau de a se prezenta la cercetări se constată prin proces-verbal şi nu impiedică incheierea cercetării. Membrul Consiliului Superior al Magistraturii care este cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să solicite probe in apărare. (4) Inspectorul desemnat inaintează, in cel mult 60 de zile, comisiei de disciplină constituite potrivit art. 45 rezultatul cercetării prealabile. Comisia de disciplină sesizează secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii in vederea soluţionării acţiunii disciplinare. (5) In cazul in care, inainte de sesizarea secţiei, comisia de disciplină constată că sunt necesare verificări suplimentare, desemnează un inspector din cadrul serviciului corespunzător al Inspecţiei judiciare, in vederea completării cercetării prealabile. (6) In cazul in care comisia de disciplină consideră că exercitarea acţiunii disciplinare nu se justifică, dispune clasarea. (7) Membrul Consiliului Superior al Magistraturii faţă de care se exercită acţiunea disciplinară nu participă in calitate de membru ales la lucrările Plenului in care se judecă acţiunea disciplinară. (8) Acţiunea disciplinară poate fi exercitată in termen de cel mult un an de la data săvarşirii abaterii. (9) Dispoziţiile art. 48-50 se aplică in mod corespunzător.” 58. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 54. – (1) In cazul incetării calităţii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii inainte de expirarea mandatului, pentru locul rămas vacant se organizează noi alegeri, potrivit procedurii prevăzută de lege. (2) Pană la alegerea unui nou membru, interimatul va fi asigurat de judecătorul sau procurorul care a obţinut numărul următor de voturi in cadrul alegerilor desfăşurate potrivit art. 9 alin. (3) sau art. 14 ori, după caz, art. 20.” 59. Articolul 55 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 55. – (1) Pe perioada mandatului, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii primesc o indemnizaţie lunară egală cu cea a preşedintelui, respectiv a vicepreşedintelui Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (2) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii care desfăşoară activitate permanentă, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (1), primesc lunar, pentru activitatea desfăşurată, o indemnizaţie lunară egală cu cea a unui preşedinte de secţie al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (3) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (1) şi (2), primesc lunar, pentru activitatea desfăşurată, indemnizaţia prevăzută in anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 347/2003, cu modificările ulterioare.” 60. Articolul 56 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 56. – Din Consiliul Superior al Magistraturii nu pot face parte, in timpul aceluiaşi mandat, soţi sau rude ori afini pană la gradul IV inclusiv.” 61. Articolul 59 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 59. – (1) Aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii este condus de un secretar general. (2) Secretarul general este numit şi revocat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii şi procurorii care au cel puţin 8 ani vechime in magistratură. (3) Secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii poate fi ajutat de un secretar general adjunct, specialist in management, resurse umane sau in domeniul financiar. (4) Secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii primeşte o indemnizaţie lunară egală cu cea a secretarului general din Ministerul Justiţiei prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 347/2003, cu modificările ulterioare, iar adjunctul acestuia, o indemnizaţie lunară egală cu cea a unui secretar general adjunct din Ministerul Justiţiei, prevăzută de acelaşi act normativ.” 62. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 60. – (1) Pe langă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii funcţionează Inspecţia judiciară, condusă de un inspector şef. (2) In cadrul Inspecţiei judiciare funcţionează un serviciu de inspecţie judiciară pentru judecători şi un serviciu de inspecţie judiciară pentru procurori. (3) Inspectorii din cadrul Inspecţiei judiciare sunt numiţi de Plen, prin concurs sau examen, dintre persoanele care indeplinesc condiţiile prevăzute la art. 59 alin. (2) şi au avut calificativul foarte bine la ultima evaluare. Funcţia de inspector poate fi ocupată şi de judecători sau procurori detaşaţi. (4) Inspectorii pot solicita preşedinţilor instanţelor judecătoreşti şi conducătorilor parchetelor din circumscripţia altei curţi de apel decat cea in care se află instanţa sau parchetul unde se efectuează o verificare, să desemneze judecători sau procurori, prin rotaţie, care să efectueze anumite acte dintre cele date in competenţa Inspecţiei judiciare. (5) Atribuţiile Inspecţiei judiciare, structura, numărul şi salarizarea inspectorilor se stabilesc de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in limitele bugetului.” 63. Articolele 65-67 abrogă. Art. II. – (1) In cazul incetării mandatului unuia dintre judecătorii aleşi in actualul Consiliu Superior al Magistraturii ca reprezentant al curţilor de apel, se organizează alegeri pentru desemnarea celui de-al doilea reprezentant al judecătoriilor, potrivit prezentei legi. (2) In cazul incetării mandatului reprezentantului Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau reprezentantului Parchetului Naţional Anticorupţie in actualul Consiliul Superior al Magistraturii, se organizează alegeri pentru desemnarea celui de-al doilea reprezentant al parchetelor de pe langă tribunale, potrivit prezentei legi. (3) In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi Consiliul Superior al Magistraturii numeşte secretarul general adjunct, in condiţiile prevăzute de articolul 59. Art. III. – In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Consiliul Superior al Magistraturii işi va modifica Regulamentul de organizare şi funcţionare şi va actualiza Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, care se publică in Monitorul Oficial. Art. IV. – Comisiile de disciplină vor fi numite in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. Art. V. – La data intrării in vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă. Art. VI. – Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599 din 2 iulie 2004, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o nouă numerotare.TITLUL XVI Modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară Art. I. – Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: “CAPITOLUL III Art. 581. – (1) Instanţele militare sunt: “Secţiunea a 4-a Art. 921. – (1) Pe langă fiecare instanţă militară funcţionează un parchet militar. Pe langă Curtea Militară de Apel Bucureşti funcţionează Parchetul Militar de pe langă Curtea de Apel Bucureşti, pe langă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti funcţionează Parchetul Militar de pe langă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, iar pe langă tribunalele militare funcţionează parchetele de pe langă tribunalele militare. |
1. La articolul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(3) Constatarea tehnico-ştiinţifică efectuată din dispoziţia scrisă a procurorului de către specialiştii prevăzuţi la alin. (1) poate constitui mijloc de probă, in condiţiile legii.” 2. La articolul 10, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: “(4) Constatările tehnico-ştiinţifice şi expertizele pot fi efectuate şi de alţi specialişti sau experţi din instituţii publice sau private romane sau străine, organizate potrivit legii, precum şi de specialişti sau experţi individuali autorizaţi sau recunoscuţi, potrivit legii.” Art. X. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 503/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 11, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(3) Constatarea tehnico-ştiinţifică efectuată din dispoziţia scrisă a procurorului de specialiştii prevăzuţi la alin. (1) constituie mijloc de probă, in condiţiile legii.” 2. La articolul 11, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: “(4) Constatările tehnico-ştiinţifice şi expertizele pot fi efectuate şi de alţi specialişti sau experţi din instituţii publice sau private romane sau străine, organizate potrivit legii, precum şi de specialişti sau experţi individuali autorizaţi sau recunoscuţi, potrivit legii.” Art. XI. – La litera C din Anexa la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sintagma “tribunalele şi tribunalele specializate cuprinse in circumscripţia curţii de apel” se inlocuieşte cu “tribunalele cuprinse in circumscripţia curţii de apel”. Art. XII. – După Anexa la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, care devine Anexa nr. 1, se introduce o nouă anexă, Anexa nr. 2, cu următorul cuprins:”ANEXA Nr. 2 Circumscripţiile instanţelor militare, ale parchetelor de pe langă TITLUL XVII Art. I. – Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor, publicată in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: Această lege a fost adoptată in temeiul prevederilor art. 114 alin. (3) din Constituţia Romaniei, republicată, in urma angajării răspunderii Guvernului in faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi in condiţiile art. 147 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia Romaniei, republicată, in şedinţa comună din 13 iulie 2005. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR PREŞEDINTELE SENATULUI |